İçindekiler
Lenf kanseri (lenfoma)
Vücut içerisinde bulunan savunma hücrelerinin kanserleşerek kontrolsüz bir şekilde büyümesine lenf kanseri denilir. Lenf kanserinin sıklıkla karşılaşılan bölgesi lenf bezleridir, bu bezler vücudun önemli savunma mekanizmalarından biridir.
Vücudumuzdaki binlerce lenf bezi enfeksiyon ve diğer hastalıklara karşı yoğun bir şekilde savunmamıza veya direnmemize olanak sağlar bu sistemin parçası olan lenf bezleri enfekte olunduğunda büyümektedir.
Hastalık evresinin sona ermesi durumunda ise yeniden eski halini alması vücudumuzdaki sistemin ne kadar eşsiz olduğunu tekrar hatırlatmaktadır.
Lenfomaların türleri temelde Hodgkinve non-hodgkin olarak iki türdür, her ikisi de lenfomanın tetkiklerinde rastlanan özel hücrelere göre belirlenmektedir.
Tedavi sürecinin başlaması açısından tedavi seçeneklerinin belirlenmesi adına hangi tür lenfona çeşidi ile karşı karşıya olduğumuzu bilmek çok önemlidir. Tedavi seçeneklerini bu türler üzerinde farklılık göstermektedir.
Belirtiler
Lenfomaların birçok türü vardır ve bu türlerin belirtileri farklıdır bunların genelde ortak yönleri şu şekildedir:
- Ağrı olmaksızın büyüyüp çoğalan lenf bezleri
- Sebebi kestirilemeyen ateş
- Kilo kaybının sebebi bulunmaması
- Gece terlemeleri yüzünden uyanma
- Gün içerisinde sürekli yorgun olma hali
- Solunum problemleri
- Karında oluşan şişlik
- Yoğun kaşıntılar
Yukarıda belirtilen sorunların bir kişide bulunmasının o kişinin kesinlikle lenfoma hastalığına sahip olduğu anlamına gelmemektedir. Mikrobik hastalıklar ve bu türden hastalıklar bu bulgulara neden olabilmektedir. Bu süreç içerisinde sürekli bu türden sorunlar yaşıyorsanız ve 2 haftayı geçmiş olmasına rağmen hala geçmediyse doktora gitmenizde yarar vardır.
Lenf Kanseri (Lenfoma) Risk Faktörleri
Hodgkin lenfoma genel anlamda erkeklerde çok daha fazla görülmektedir nedeni tam olarak belirlenememiştir. Genel anlamda 15-34 yaş aralığında ve 55 yaş ve üstünde aktif olarak görülmektedir.
Tanılarda genelde sorulan bir takım risk faktörleri şunlardır:
- Aile öyküsü
- Epstein-Barr virüsü (EBV) enfeksiyonu
- HIV enfekte hali
Non-hodgkin lenfomaları yaş ilerledikçe daha sık görülmektedir bu tanımlanan risk faktörleri arasında şu ifadeler sorgulanmaktadır:
- EBV enfeksiyonu
- HIV enfeksiyonu
- HTLV (insan T hücreli lösemi virüsü) enfeksiyonu
- Helicobacter Pylori enfeksiyonu (özellikle mide lenfomalarında)
- HHV-8 (insan herpes virüs tip 8) enfeksiyonu
- Hepatit C virüsü enfeksiyonu
- Tam olarak bilinmeyen kimyasallar (özellikle zirai ilaçlar ve ısıtma-soğutma endüstrisinde kullanılan kimyasallar)
- kemoterapi ilaçları ve diğer ilaçlar
- Kleinefelter, Chediak-Higashi sendromları gibi birtakım genetik hastalıklar
Birden fazla şekilde risk faktörlerini taşıması durumunda mutlaka birey lenfoma hastası olacak diye net bir yargı asla yoktur. Bu noktaları bir birey taşıyabilir fakat lenfoma hastası olacak diye net bir tavır takınılmamalı bu türden hastalıkları barındıran bireylerin başka şekillerde hastalıkları da çıkmaktadır.
Bu türden sorunlarla karşılaşmış bireylerin lenfoma gelişimi mümkündür ama o an için gelişmemişte olabilir.
Yorum Yok