İçindekiler
Menisküs yırtığı, dizde meydana gelen ağrılı bir yaralanmadır. Çoğu zaman güçlü bir bükülme veya bükülmeden kaynaklanır. Menisküs yırtığı ağrıya neden olacak kadar büyük olduğunda cerrahi müdahale gerektirebilir. Başka bir gözyaşı türü, belirli bir yaralanma olmaksızın zamanla ortaya çıkan dejeneratiftir. Bu yırtıklar dizin kilitlenmesine neden olabilir ve ameliyat gerektirebilir. Ancak küçük yırtıklar genellikle ameliyatsız onarılabilir.
Menisküs Nedir?
Normal bir menisküs röntgeni iki farklı boynuz gösterir. Bir boynuz medial uçta ve diğeri lateral uçta konumlandırılmıştır. Bu boynuzlar karşılıklı üçgenler şeklindedir. Medial boynuz önde, lateral boynuz arkada bulunur. Bu boynuzlar birbirine küçük bir bağ ile bağlanır.
Menisküs röntgeni, çeşitli yaralanmaları ve durumları teşhis etmeye yardımcı olabilir. Menisküs yırtığının yerini ve ciddiyetini belirlemeye ek olarak, dizinizin MRG’si yaralanmanızın tipini ve ciddiyetini belirlemeye yardımcı olabilir. Standart radyografinin sınırlamaları olsa da menisküs yırtıklarının saptanmasında ve hastalığın ciddiyetinin belirlenmesinde son derece yardımcıdır.
MR
Menisküs MRG, menisküsteki yırtıkları tespit etmek için kullanılan bir görüntüleme prosedürüdür. Duyarlılık ve özgüllüklerine göre değişen üç ana diziden oluşur. Hızlı spin-eko dizisi, proton yoğunluğu (PD) ağırlıklı dizi ve T1 ağırlıklı dizi. Her üç dizi de rutin olarak kullanılmaktadır, ancak bazılarının belirli klinik kullanımları vardır ve belirli menisküs yırtıkları için diğerlerinden daha uygundur.
Bir MRG’de yüzen bir menisküsün görünümü, meniskotibiyal bağda bir yırtık olduğunu kuvvetle önerir. Böyle bir durumu olan hastalar genellikle önemli bağ hasarından muzdariptir. MRG, durumu belirlemeye yardımcı olabilir ve bir cerrahı ameliyat ihtiyacı konusunda uyarabilir. Cerrah menisküsün yeniden bağlanmasını gerçekleştirebilir.
Kısmi menisektomi
Kısmi menisektomi, hasarlı menisküsün bir kısmının çıkarıldığı ortopedik bir ameliyattır. Genellikle artroskopik bir yaklaşımla yapılır. Yırtık kısım çıkarılır ve kalan menisküs, şok emme kapasitesini en üst düzeye çıkarmak için yeniden şekillendirilir. Ek olarak, tekrar yırtılma olasılığını azaltır.
İşlemden sonra hastanın takip randevularına ihtiyacı olabilir. Bir doktor, işlemden sonra ağrıyı yönetmek için opioid ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar uygun şekilde alındığında güvenlidir. Ancak yan etkileri vardır ve bağımlılığa ve aşırı doza yol açabilirler. Kısmi menisektomi geçiren bazı hastalarda daha sonra diz protezi ameliyatı da gerekebilir.
Kayma veya patlama hissi
Menisküs yırtığı, hareket eksikliği ve ağrı da dahil olmak üzere bir dizi soruna neden olabilir. Ancak yırtık küçükse menisküs dokusu genellikle kendi kendine iyileşebilir. Yaralanma şiddetliyse ve instabiliteye neden olursa cerrahi onarım bir seçenektir. Menisküs yırtılmasından sonra ağrı veya dengesizlik yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almalısınız.
Yırtık bir menisküs genellikle yıllarca süren aşınma ve yıpranmanın sonucudur. Hastalar aktivite sırasında patlama ve gıcırdatma hissi yaşayabilir. Bir doktor, dizde küçük bir kesi yapmayı ve eklem içine bir kamera (artroskop) yerleştirmeyi içeren artroskopik cerrahiyi önerebilir. Kamera daha sonra minyatür cerrahi aletleri yönlendirmek için görüntüleri bir televizyon ekranına yansıtır. Bu işlemlerin çoğu ayakta tedavi bazında gerçekleştirilir ve hasta işlemden kısa bir süre sonra eve gidebilir.
Belirtiler
Menisküs semptomları hafiften şiddetliye kadar değişebilir, ancak genel olarak durum diz ekleminde ağrıya neden olabilir. Bu ağrı birkaç dakika sürebilir veya haftalarca sürebilir. Yürürken veya merdiven çıkarken ağrı ve yakalama veya kilitlenme hissi eşlik edebilir. Ayrıca zayıflığa ve dizin yol açabileceği hissine yol açabilir. Bazen bir menisküs yırtığı uyluk kaslarını bile etkiler.
Menisküs yırtıkları, düşme sonrasında veya atletik bir aktivite sırasında dizde de oluşabilir. Bunlar diğer gözyaşı türlerinden daha acı verici olma eğilimindedir ve bir yakalama veya gıcırdama hissi yaşayabilirsiniz. Menisküs semptomlarınız için tıbbi yardım almadığınız sürece, gözyaşınız kötüleşmeye devam edebilir ve dizinizde uzun süreli ciddi hasara neden olabilir.
Tedavi
Menisküs sorunlarının tedavisi yırtığın şiddetine ve hastanın genel sağlığına bağlıdır. Semptomatik rahatlama, anti-inflamatuar ilaçlar veya dinlenme yoluyla sağlanabilir. Kortizon enjeksiyonları, şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir ve hastanın normal aktivitesine devam etmesine izin verebilir. Ancak, sorunu tedavi etmezler ve tekrarlanan enjeksiyonlar gerektirebilir.
Menisküs bölgesindeki cerrahi onarımlar genellikle dikişleri veya diğer implantları içerir. Ameliyat yeri hastanın sırtına yerleştirilir ve hastaya genel anestezi veya gaz verilir. Ek olarak, bölgeyi uyuşturmak için bir femoral sinir bloğu alabilir.