İçindekiler
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri, prostat bezini etkileyen bir hastalıktır. Araştırmacılar şu anda hastalığın nedenlerini belirlemeye çalışıyorlar. Yaşam tarzı, kalıtsal ve diyet gibi çeşitli faktörlerin hastalığın gelişimine katkıda bulunduğundan şüphelenilmektedir. Örneğin, az yağlı bir diyete sahip ülkelerdeki erkekler, yüksek yağlı diyete sahip olanlardan daha yüksek oranda prostat kanseri geliştirme eğilimindedir. Bu bağlantı, az yağlı diyetler yapan erkeklerin oğulları için devam ediyor.
Prostat Teşhisi Nasıl Konulur?
Biyopsi sırasında prostattan küçük bir doku örneği alınır ve mikroskop altında analiz edilir. Bir doktor daha sonra kanserin aktif olup olmadığını veya vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını belirleyecektir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve rektal ultrason gibi başka testler de istenebilir. Prostat kanseri taraması önemlidir ve hastalığı olduğundan şüphelenilen her hasta için yapılmalıdır. Teşhis konulduktan sonra doktorunuz tedavinin gerekli olup olmadığına karar verecektir.
Prostat Kanseri Tedavisi Nasıldır?
Prostat kanseri genellikle yavaş yayılım gösterse de cerrahi veya radyasyon tedavisi ile tedavi edilebilir. Radyasyon, kanser kemiklere yayılmışsa ameliyatı takip etmek için de kullanılabilir. Radyasyon tedavisi, ameliyattan kaynaklanan kemik yayılmasının neden olduğu ağrıyı tedavi etmek için de kullanılabilir. Ancak ameliyattan sonra PSA seviyesi yükselirse pelvise radyasyon verilmesi gerekebilir. Bu seçenekler, en iyi hareket tarzını belirlemenize yardımcı olabilir.
Prostat kanseri, her yaştan erkeği etkileyen, ancak Afrika kökenli Amerikalılarda daha sık görülen bir hastalıktır. Her altı erkekten biri yaşamları boyunca prostat kanseri geliştirecektir. Hastalığın ileri evreleri ek semptomlarla işaretlenir. Bir doktor, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayıldığı durumlarda da ameliyat önerebilir. Kanser pelvik bölgeye yayılmışsa tedavi agresif olabilir. Birçok erkeğin hiçbir semptomu yoktur ve hastalığın bu aşamasına sahip olanların ölümlerine neden olan başka nedenleri vardır.
Doktorlar prostat kanserine neyin neden olduğunu kesin olarak söyleyemezken, uzmanlar genellikle diyetin rol oynadığı konusunda hemfikirdir. Araştırmalar, yüksek yağlı et ve süt ürünleri tüketen erkeklerin ileri vakalara yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Aslında, öncelikle et ve pirinç tüketen ülkeler en yüksek prostat kanseri oranlarına sahiptir. Bu, kırmızı et ve süt ürünlerinden zengin bir diyetin prostat kanserinde rolü olabileceğini düşündürmektedir.
Prostat kanserinin nedeni bilinmemekle birlikte genetik olabilir. Yaş, aile öyküsü ve ırk, hastalığa yakalanma riskinizi artırabilecek faktörlerdir. Prostat kanseri genellikle semptomlara neden olmaz ve çoğu erkek, yıllık tıbbi muayeneye kadar sahip olduklarının farkına bile varmaz. Prostat kanseri belirtileri tipik olarak idrar yapma zorluğu ile başlar. Ancak hastalığın vücudun başka bir yerine yayılmış veya farklı bir yerde gelişmiş olması mümkündür.