İçindekiler
Doktor Kimdir?
Eskilerde kullanılan Tababet yapan kişilere doktor denir. Doktorların en mühim görevi, bozulan insan sağlığını düzeltmek ve insan sağlığını korumak şeklinde özetlenebilir. Bu maksatla doktor, dünyada mevcut bütün hastalık durumlarının ve bu hastalıkların tedavilerinin öğretildiği zorlu bir eğitimden geçerler. Bu eğitim esnasında insan vücudunu ve bu vücudun çalışma prensiplerini öğrenirler. Hastalıkları engellemek ve tedavi etmek amacı ile faaliyet gösteren meslek grubudur. Tüm insanlık tarafından doktorluk, kutsal bir meslek olarak görülür ve bilinir.
Doktorun Görevleri Nelerdir?
Doktorluk fazlası ile sorumluluk sahibi olmayı zorunlu kılan bir meslek grubudur. Her doktor, hastasına karşı yer yüzünde şimdiye dek bilinen en güzel ve en etkili hizmeti vermekle yükümlüdür. Hastalarının kendisine bu husus da istisnasız tam güvendiğini düşünerek doktorlar kendilerini bu hizmeti sunmaya hazır halde tutmalıdır. Bu maksatla doktorlar temel eğitimlerinde çok detaylı ve titiz bir eğitimden geçmeli, mezun olduktan sonra da eğitimlerini sürdürmelidir.
Her doktorun uzmanlık alanları farklı olur. Aile doktorları, pratisyen hekimler, kişilerin gündelik rahatsızlıkları ve kronik hastalıkların takibini yaparlar. Nezle, diyabet, soğuk algınlığı, grip, tansiyon gibi düzenli takip gerektiren hastalıkları takip eder, bu hastalıklara karşı çözümler üretir.
İnsan vücudunda ki bölümlere göre uzmanlık alanlarını seçerek uzmanlaşmış doktorlar vardır. Mesela dermatolojist cilt hastalıkları ile, jinekoloji kadın hastalıkları ile, ürolojist erkek genital rahatsızlıkları ve idrar yolları ile, nörolojist, beyin ve sinir sistemi rahatsızlıkları ile ilgilenirler.
Ameliyat ile tedavi edilen hastalıklar için de cerrahi alanlar vardır. Bu alanda da organa göre uzmanlaşma olur. Beyin ve sinir sitemi ameliyatlarını yapan doktorlar, beyin cerrahları; KBB ameliyatını yapan doktorlar, KBB cerrahları; kol bacak gibi uzuvlara has ameliyatlarını yapan doktorlar, ortopedik cerrahlarıdır.
Doktor Yemini Nedir?
Tıp mezuniyet törenlerinde etik değerlere sadık kalacaklarına dair yemin edilir. Bu şekilde garanti vererek bu çok hassas ve değerli mesleği yapma hakkını elde ederler. Çok eski dönemlerden bu zamana dek edilen bu yemin, tıp alanında kötü uygulamaları engellemek maksadı ile yapılmıştır. Bu yeminin Hipokrat tarafından oluşturulduğu bilinmektedir. Doktor Yemini ya da Hipokrat Yemini olarak anılır.
Yorum Yok