İçindekiler
Rahim Ağzı Kanseri
Rahim ağzı, rahmin doğum sırasında genişleyerek bebeğin çıkmasını sağlayan kısım rahim ağzıdır. Rahim ağzı kanseri ise; rahim bölgesindeki hücrelerin kanserleşmesidir. Rahim ağzı kanseri teşhisi testler ile mümkündür. Erken tanı konulabilir, önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Bu testler ancak HPV Testi ya da PAP Smear Testi’dir.
HPV Testi
HPV testi, jinekolojik muayene esasında rahim ağzından numune alınmak kaydıyla yapılan ağrı vermeyen ve oldukça basit bir işlemdir. HPV testi yaptırmaya giderken aşağıdaki kurallara uymanız gerekir:
- Adet olmuş iseniz test yaptıramazsınız.
- Testten en az 2 gün önce hazne yıkanmamış olmalıdır. Aynı zamanda bu süre içerisinde hazneye ilaç, krem, jel gibi herhangi bir madde uygulanmamış olmalıdır.
- Testten önceki 2 gün boyunca cinsel ilişkide bulunmamış olmalısınız.
Aşağıdaki rahatsızlıklar varsa HPV Testi yaptırmalısınız!
- Sigara kullanıyorsanız, adet arası ve cinsel ilişkiden sonra lekelenme şeklinde kanamalar oluyorsa,
Sürekli olarak akıntınız varsa,
Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan herhangi bir kanamanız varsa.
HPV testi ile rahim ağzı kanseri 10-15 yıl öncesinden tespit edilebilmektedir. 5 yılda bir yaptırılan HPV Testi, kanserden korunmak için en iyi yöntemdir.
30-65 yaş aralığındaki kadınlar, Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet vermekte olan KETEM yani Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne ya da Aile Hekimine başvurabilir.