Mide Yanması Nedir?
Mide yanması çoğu zaman mideden ağıza doğru gelen acı bir tat ile karakterize olduğu gibi daha ciddi komplikasyonların da habercisi olabilmektedir.
Ağız ile mide arasındaki bağlantı yemek borusu aracılığıyla sağlanır. Genellikle akşam yemeğinde özellikle yağlı, şekerli veya acı yemekler tercih edildiyse mideden yemek borusuna doğru ağıza acı veya asidik bir tat gelmektedir. Karşılaşılması istenilmeyen bu durum eğilince veya yastık alçakta uyuluyorsa artış gösterir.
Mide Yanması Sebepleri
Mide yanmasının birçok nedeni olabilir. Esasen mide yanması ayrı bir hastalık olmaktan ziyade komplike durumların semptomu, ilaçların yan etkisi, yanlış beslenme veya bakteri enfeksiyonunun kaçınılmaz bir sonucudur. Mide yanmasının nedenlerini inceleyelim:
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH); mide içeriğinin yemek borusuna, ağız boşluğuna ve/veya akciğere geri akışıyla ilgili semptomlardır. Uç organ etkileri ve komplikasyonları içeren bir hastalık olduğunun bilinmesi önemlidir. Gastroözofageal reflü hastalığının görülme sıklığının epidemiyolojik tahminleri öncelikle tipik mide ekşimesi ve regürjitasyon (besinlerin kusma olmadan ağıza gelmesi) semptomlarına dayanmaktadır.
- Gastrit; mide mukozasının iltihabı olarak tanımlanır. Gastrit semptomları arasında mide bulantısı, mide ekşimesi, mide yanması ve mide ağrısı olabilir.
- Helicobacter pylori enfeksiyonu; mide yanması etiyolojisinin bir sebebi de helicobacter pylori enfeksiyonudur. Mide ekşimesi, geğirme, epigastrik ağrı, mide dolgunluğu, mide yanması ve mide bulantısı ile semptomatiktir.
- İlaç kullanımı; toplumumuzda özellikle kullanımı yaygın olan non-steroidal antienflamatuvar ilaçların (NSAİİ) mide pH’ına verdiği zarardan dolayı mide yanması gözlenebilir. İmmün sistem baskılayıcı ilaçlar, hiperlipidemi, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların da mide yanması gibi yan etkileri kaçınılmazdır.
- Yanlış beslenme; sigara, alkol ve kafein kullanımı var olan mide yanması durumunu arttıracak, genetiğinde yatkınlık var ise ortaya çıkarabilecek unsurlar arasındadır. Mide yanması patolojisinde asit dengesinin bozulması yattığından yağlı, acı, şekerli ve tuzlu besinler bu durumu arttıracaktır. Ayrıca vitaminlerden B grubu vitaminlerinden metil kobalamin eksikliği mide yanmasına sebebiyet verebilir.
Mide yanmasının diğer olası nedenleri arasında mide kanseri, çölyak hastalığı (gluten intoleransı) ve fıtık gibi durumlarda sayılabilir.
Yorum Yok