“Hipotiroidizm nedir?” diye merak ediyorsanız, okumaya devam edin! Bu durum tiroid bezini etkileyerek yorgunluk, ateş basması ve kilo alımı gibi semptomlara neden olur. Tedavi genellikle tiroid hormonunun yerini alacak bir ilaçtır. Doktor her altı ila sekiz haftada bir kan seviyenizi izleyecek ve dozunuzu artırabilir veya azaltabilir. Ayrıca dozunuzu ayarlamak ve ilerlemenizi izlemek için her yıl doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekecektir.
Doktorunuz hipotiroidizmden şüpheleniyorsa, alternatif bir tedavi önerebilir. Doktorunuz semptomlarınıza göre size komplikasyonları önlemeye ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek ilaçlar yazacaktır. Bazı durumlarda, bir diyet semptomlarda fark yaratabilir. Kayıtlı bir diyetisyen olan Nicole Morgan, tiroid hastaları için diyet kaynakları sağlar. Ayrıca ücretsiz tarifler, fitness ipuçları ve alışveriş listeleri sunuyor. Bununla birlikte, herhangi bir diyete başlamadan önce, durumunuzu yönetmek için doğru adımları attığınızdan emin olmak için bir doktora danışmanız önemlidir.
Birçok bireyde doğum kusurları nedeniyle tiroid bezi kısmen veya hiç yoktur. Diğer zamanlarda, bir virüs veya otoimmün saldırı, tiroid bezinin işleyişine müdahale edebilir. Hipotiroidizmin diğer nedenleri arasında düşük tiroid hormon seviyesi, iyot eksikliği veya hasarlı bir hipofiz bezi bulunur. Kesin nedenden emin değilseniz, doktorunuz otoimmün tiroid hastalığını ekarte etmek için kapsamlı bir fizik muayene yapabilir.
Konjenital hipotiroidizm tedavisi, bu durumdaki bebekler için önemlidir. Erken tedavi, zihinsel engelliliği, bodur büyümeyi veya kretinizm sendromunu önlemede önemlidir. Hafif bilişsel ve dikkat sorunları yetişkinliğe kadar devam edebilir. Şiddetli hipotiroidizm, hiperaktivite ve dikkat sorunlarına bile neden olabilir. Ayrıca depresyon gibi diğer belirtileri de fark edebilirsiniz. Hipotiroidizm teşhisi konduğunuzda hemen tıbbi yardım almanız önemlidir.
Tiroid bezi iki hormon, TSH ve tiroksin (T4) üretir. Bu hormonlar metabolizmayı, büyümeyi ve ruh halini düzenler. TSH, beyinde hipofiz bezi tarafından üretilir. Tiroidiniz bu hormonlardan yeterince üretmiyorsa, hipotiroidiniz olabilir. Belirtileriniz varsa, doktorunuz vücudunuzdaki tiroid hormonu seviyesini düzenlemeye yardımcı olacak ilaçlar önerebilir.
Bazı ilaçlar da hipotiroidizme neden olabilir. Örneğin lityum, bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Lityum da guatra neden olabilir. Bazı kanser kemoterapi tedavileri hipotiroidizme neden olabilir. Hipotiroidizmin bir başka nedeni de tiroid bezine zarar verebilen ve üretimini engelleyebilen radyasyon tedavisidir. Hipotiroidizmin bir başka nedeni de boyun tabanında şişmeye neden olabilen iyot eksikliğidir.
Tiroidiniz az çalışıyorsa, doktorunuz hipotiroidizmi tedavi etmek için levotiroksin almayı önerebilir. Bazı durumlarda, tespit edilmesi zor olabilir, ancak tiroid hormon düzeyleri için düzenli olarak test edilmesi önemlidir. Doktor her yıl hormon seviyenizi değerlendirecektir. Bazı durumlarda, tiroid replasman tedavisi gerekli olabilir. Demir, vücudun onları emme yeteneğini etkilediğinden, demir eksikliğiniz varsa tiroid hormonlarının dozlarının ayarlanması gerekebilir.