İçindekiler
Muayene Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Hastaya doğru teşhisin konulması, yapılan muayenenin başarılı geçmesi ile paraleldir. Yapılan muayenenin başarılı geçmesinden yalnızca hekimler değil hastalar da mesuldür. Hasta olarak hekim muayenesine gitmeden evvel ve muayene sırasında uyulması gereken davranışlar şu şekildedir:
* Muayene başlamadan evvel hekiminize kullanmış olduğunuz herhangi bir kronik hastalığınız ve ilaç varsa muhakkak bildiriniz. Kullandığınız ilaçların adını hatırlayamıyorsanız ya da ilaçların isimlerini aklınızda tutamıyorsanız mümkünse ilaçları kutuları ile beraber muayeneye getiriniz.
* Muayeneden sonra hekimin size vermiş olduğu ilaçların hazırlanışı, kullanılışını ve ne kadar zaman kullanmanız gerektiğini bir kağıda yazılı olarak vermesini isteyin. Muayene sırasında hızlıca söylenen ve sizin de kafanızı sallayarak onayladığınız cümleler, doktorun odasından çıktığınız an kafanızdan uçup gidebilir.
* Sadece bir kontrol muayenesi mevzubahis ise kontrol muayenesinin zamanını bir kâğıt üzerine yazılı olarak alın ve planlarınıza ekleyin.
Doktor iletişim bilgileri
* Hekimin telefon numarasını ve ismini içeren kartı muayene odasını terk ederken alınız, tedavinin gidişatı ile alakalı bir problem oluşması durumunda doktorunuza ulaşmanız gerekebilir.
* Muayeneden sonra hekimi öpmeyin ve elini sıkmayın. Ancak mutlaka tebessüm ederek teşekkür edin.
Hastalığınıza kendiniz teşhis koymayın
* Muayeneye gitmeden evvel kendinize teşhis koymayın. Muayene sırasında hekime “Benim hastalığım bu.” diye söylenmesi, hekimin de size karşı “O halde bana niye geldin?” şeklinde bir cevap vermesi de garip değildir. Aynı zamanda hekimler de sizin gibi insan, bir teşhis koymadan evvel dışarıdan gelebilecek her türlü fikirden etkilenebilir ve doğru teşhis koyma olasılığı da azalır.
* Muayeneye gitmeden evvel mutlaka dişinizi fırçalayın, banyonuzu yapın, temiz çorap ve temiz iç çamaşırı giyin. Çıkarması ve giymesi zor, üstünde bir sürü düğme olan kıyafetler giymeyin.
* Hekimin sormuş olduğu soruları idrak edemediyseniz, anlamadığınızı mutlaka söyleyin, anlamadığınız bir soruya cevap vermeyiniz.
* Şikayetlerinizi hekime söylerken her bir şikayeti, ne kadar süreden beri bu rahatsızlığı yaşadığınızı da bildirin. Yakın zamanda meydana gelen şikayetlerinizi hekiminize ilk olarak söyleyin. 10 seneden beri saçlarınız dökülüyorsa, bu sorunu başınız ağrıdığı için gitmiş olduğunuz bir hekime söylemenizin bir manası yoktur.
Yorum Yok