İçindekiler
İnme nedir?
Toplumda felç adı ile de bilinen inme, beyne giden kan akışının ani bir şekilde kesilmesi ya da azalması durumudur. Buna bağlı olarak beyne yeterli miktarda oksijen gidemediğinden ve beslenme sağlanamadığından beyin hücrelerinde ciddi şekilde hasar oluşur, beyin hücreleri ölmeye başlar.
İnme, kaynaklanma nedenine göre üçe ayrılır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
İskemik İnme: Beyin damarında oluşan pıhtı sonucu, beyne giden kan akımının durması ile oluşur. İnmelerin yüzde 85’i bu gruba girer.
Hemorajik İnme: Beyin damarlarının yırtılması sonucu, beyin dokusu ya da beyni çevreleyen zarlar içinde oluşan kanamanın neden olduğu inme türüdür.
Geçici İskemik Atak: Diğer adı ile TIA; beyindeki kan akımının geçici ve kısa süreli olarak kesilmesi sonucu oluşur. Gelecek bir felç habercisi olabildiği gibi, kalpte pıhtı gelişmesine neden olan bir hastalık veya bir damar darlığına da işaret edebilir. Meydana gelen bulguların en geç 24 saat içerisinde geçtiği bir durumdur. Yapılan bilimsel araştırmalara göre geçici iskemik atak yaşayan her üç kişiden birinde 1 yıl içerisinde yeni bir iskemik inme oluşmaktadır.
İnmeye neden olan risk faktörleri nelerdir?
* Yüksek kan basıncı ya da hipertansiyon
* Yüksek kolesterol
* Diyabet
* Kilo fazlalığı
* Sigara kullanımı
İnme nasıl fark edilebilir?
Felç aniden gerçekleşir ve kişinin konuşmasından, yüz, kol veya bacak hareketliliğinden fark edilebilir.
Yüzde tek taraflı bir kayma ortaya çıkabilir, kişinin gülümsemesini izlemek gerekir.
Kollarda ya da bacaklar halsizlik, güç kaybı yaşanabilir. Bu gibi durumda kişinin kollarını kaldırmasını isteyebilirsiniz.
Konuşma zorluğu meydana çıkar, kişi konuşma zorluğu çeker. Konuştukları anlaşılmaz. Birkaç cümleyi tekrar etmesini isteyebilirsiniz.
Yukarıda bahsedilen durumlardan en az bir tanesinden şüpheleniyorsanız; kişinin felç geçirdiğine ya da geçiriyor olduğuna bir işaret olabilir. Acil olarak Hekim’e başvurmanız gerekir.
İnme geçirildiğinde neler YAPILIR?
Felç şüphesi var ise hiç zaman kaybetmeden bir Hekim’e başvurulmalı, inme merkezi olan en yakın hastaneye gidilmelidir. Felç geçiren kişide kalıcı sakatlık kalmaması adına standart olarak bazı uygulamalar gerçekleştirilir.
Toplardamar içi pıhtı çözülmesine yarayan ve ilk 4,5 saatlik zamanda uygulanabilen ilaç uygulaması.
Atardamardan mekanik yöntemlerle pıhtı çıkarma uygulaması. Bu uygulama ilk 6 saatlik zamanda uygulanabilir.
Her hastalığın ilk tanısında olduğu gibi sıkı bir takip, iyi bir bakım, izleme ve rehabilitasyon tedavileri başlar.
İnme geçirildiğinde neler YAPILMAMALIDIR?
Felç geçirildiğine dair belirtiler var ise evde beklenmemelidir.
Doktor’a danışmadan kesinlikle bir ilaç kullanılmamalıdır.
Belirtiler ya da inme geçse dahi Doktor’a ya da hastaneye başvurmaktan vazgeçilmemelidir.
İnme sonrası nasıl bir yol izlenmelidir?
İnme tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. İnmenin nedeni iyi araştırılmalı, nedenine yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Felç sonrasında yapılacak ileri tetkikler hastalığın tedavisi için çok önemlidir.