İçindekiler
Laboratuvar İşlemleri
Kan Verme
Kan tahlilleri genelde sabahları aç karnına şırınga vasıtası ile kandan alınır. Alınan bu kan, doktor tarafından istenen tahlilin türüne göre ayrı tüplerin içine konulur ve tahlili inceleyecek olan laboratuvara yollanır. Farklı yöntemler ve amaçlar ile yapılan kan tahlilleri de bulunmaktadır.
Mesela kan sayım tahlili, kandaki pıhtılaşmayı engelleyen bir madde olan özel tüpler ile alınmış kanla yapılır. Biyokimya tahlili diye tabir edilen kolesterol, glukoz, kreatin, trigliserit, üre gibi sıradan biyokimyasal hormonlar ve incelemeler ile alakalı testler ise katkısız ve boş tüplerin içine konularak tahlil için ilgili laboratuvara yollanır.
Laboratuvar testlerini gerçekleştirmek için daha çok bir toplardamardan kan alınır. Toplardamar olarak daha çok dirseğin iç tarafında bulunan damarlar kullanılır. Burada yer alan damarlar genellikle rahat bir şekilde ulaşılabilir ve biraz daha geniştir.
Fakat bazı insanlarda damarlar derinde ve ince olabilir. Böyle bir durum da diğer kolda bulunan toplardamar ya da alternatif olarak el üstünde bulunan damarlardan da kan alınabilir. Damarları ince olan insanlardan ve özellikle bebeklerden kan alıma işlemi oldukça güçtür.
Kan Almak İçin Neler Kullanılır?
Kan alımı için bir adet enjektör iğnesi ya da hemen hemen herkesin gördüğü çok sayıda tüpe kan alımını sağlayan “holder” ismi verilen malzemenin iğnesinden de yararlanılabilir.
Aparatın arkasına koyulan tüp içinde vakum olduğu için tahlil için ne kadar kan gerekiyorsa kanı tüpün içerisine kendi çekerek tüpleri doldurur.
Kan enjektör vasıtasıyla alınıyorsa, yapılacak olan testlere göre kaç kaç tüp kan almak gerekiyorsa, mevcut tüpleri dolduracak kadar kan alınır.
Sık Olarak İstenen Tahliller
Kan Tahlilleri:
Daha çok 12 saat açlıkta alınan tahlillerdir. Hormon, Hematoloji, ELISA ve Rutin Biyokimya tahlilleri bu grubun başında gelir.
İdrar Tahlilleri:
İdrar ile gerçekleşen mikrobiyolojik ve biyokimyasal tahlillerdir. Bu tahlillerden bazıları; İdrar Kültürü, Tam İdrar Tahlili ve 24 saatlik idrar ile yapılan biyokimyasal ve mikrobiyolojik tahlillerdir.
Mikroskopik Tahliller:
Sperm, Gaita ve İdrardan alınan mikroskopik tahlillerdir.
Radyolojik Tahliller:
MR, PET, Ultrason, Bilgisayarlı Tomografi ve Grafiler bu tahlillerden bazılarıdır.
Yorum Yok