İçindekiler
Bir yarayı iyileştirme süreci, yeni doku oluşturmaya yardımcı olmak için kan hücrelerinin gelmesiyle başlar. Bir tür iskele olan kolajen üretmek için diğer hücrelere kimyasal sinyaller gönderirler. Yeni doku oluştukça daha güçlü ve elastik hale gelir. Büyüdükçe kaşınma ve büzülme yaşayabilir, ancak sonunda yeni doku, travmadan öncekiyle neredeyse aynı güçte olacaktır. Bu süreç birkaç yıl sürebilir.
Yaralar Nasıl İyileşir?
İlk iyileşme aşamasından sonra vücut, yarayı kapatmak için dokuları yeniden oluşturma sürecine başlar. Bu, kolajen adı verilen yeni dokunun oluşumu ve ardından diğer dokuların büyümesi ile başlar. Bu süreç bir yıl kadar sürebilir ve ilgili bazı riskler vardır. İyileşme sürecinin tamamı boyunca tedavi talimatlarını takip etmek önemlidir. Aksi takdirde, yara kronikleşebilir ve daha kapsamlı tedavi gerektirebilir.
İyileşme sürecinin ilk aşaması, yeni kan damarlarının ve kollajenin oluşturulduğu iltihaplanmadır. Bu aşama şişlik ve kızarıklık ile karakterizedir. Bu, yara iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır ve yalnızca iltihaplanma uzun sürdüğünde veya aşırı olduğunda sorunludur. Yara iyileşmesinin ikinci aşaması, doku onarımını desteklemek için yeni bağ dokusu ve kan damarlarının oluşturulduğu yeniden şekillenme olarak adlandırılır.
Yaraların komplikasyonları
Normal yara iyileşme aşamaları kesintiye uğradığında veya geciktiğinde kronik yaralar oluşur. Bu koşullar, sistemik veya yerel faktörler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu durumların nedenlerini anlamak, potansiyel olarak sorunlu yaraları erkenden belirlemeye yardımcı olabilir. Yara iyileşmesinin en yaygın komplikasyonlarından bazıları enfeksiyon, ödem, ayrılma ve hematomu içerir.
Kronik yaralar ayrıca bakım maliyetlerini artırabilir ve bireylerin yaşam kalitesini düşürebilir. Kronik yaralar da enfekte olabilir ve önemli ağrıya, sakatlığa ve düşük yaşam kalitesine neden olabilir. 2014 Medicare çalışmasına göre, iyileşmeyen kronik yaralar, artan ölüm riski ile ilişkilidir. Enfekte cerrahi yaralar, kronik iyileşmeyen yaraların en yaygın nedenidir.
Enflamasyon
Normal yara iyileşmesi, hücre-hücre ve hücre-matriks iletişimi tarafından koordine edilen karmaşık bir inflamatuar yanıtı içerir. Kronik yaralarda bu senkronizasyon bozulur. Yara iyileşme sürecindeki merkezi oyuncular, çeşitli hücre dışı matris proteinleriyle ilişkili kemokinleri ve matris hücreli proteinleri içerir. Bu proteinler, yara iyileşmesi sırasında iltihabın düzenlenmesi de dahil olmak üzere yara iyileşmesinde birçok rol oynar.
Yara iyileşmesinin inflamatuar fazı nötrofilleri içerir. Bu hücreler, inflamatuar faz sırasında daha fazla sayıda bulunur ve yara iyileştikçe azalır. Nötrofiller makrofajlar tarafından fagosite edilir ve yaraya sızdıktan sonra apoptoza uğrarlar. Angptl4 eksikliği, yara iyileşmesi sırasında nötrofillerin dinamiklerini bozar, bu da uzun süreli nötrofil varlığına ve monosit-makrofaj farklılaşmasının bozulmasına neden olur. Bu kusur, Angptl4-/ farelerde yara iyileşmesinin bozulmasına yol açar.
pıhtılaşma kaskadı
Kanın nasıl pıhtılaştığını kontrol eden pıhtılaşma kaskadı, yara iyileşmesi sırasında önemli bir süreçtir. Bu işlem, fibrinojenin trombositlere bağlanmasını ve bunların hemostatik bir tıkaç oluşturmak üzere toplanmasını içerir. Bu süreç daha sonra trombositlerin pıhtılaşma faktörlerini ve diğer kimyasalları kana salmasına neden olur. Bu kimyasallar çeşitli hücre tiplerini aktive eder ve onların damar duvarlarına yapışmasına neden olur.
Bir kan damarı hasar gördüğünde bir kan pıhtısı oluşur. Bu pıhtı, trombosit ve plazma adı verilen proteinlerin bir karışımıdır. Pıhtılar kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, kan damarlarının içinde oluşan pıhtılar tehlikelidir ve daha fazla hasar oluşmamasını sağlamak için uygun bir teşhis gerektirir.
makrofajlar
Enflamasyon, yaraların iyileşme sürecinde kritik bir rol oynar ve makrofajlar, önde gelen doktor bir inflamatuvar hücredir. Yaralardaki işlevleri, iltihaplanmayı ve doku onarımını teşvik etmekten apoptotik hücrelerin çıkarılmasına kadar uzanır. Bu hücreler iyileşme sürecinin faydalı bir parçası olabilir veya aşırı inflamasyon ve fibrozu teşvik ederek olumsuz bir rol oynayabilirler. Bu onları çekici bir terapötik hedef yapar.
Makrofajlar, kalıntıları temizlemeye yardımcı oldukları için yaraların iyileşmesinde önemlidir. Ayrıca hasarlı dokunun yeniden şekillenmesini teşvik ederler ve çeşitli büyüme faktörleri salgılarlar. Bununla birlikte, yara iyileşmesinin tek kaynağı değildirler.
Enfeksiyonun önlenmesi
Bir yarayı iyileştirirken enfeksiyonu önlemek birçok nedenden dolayı önemlidir. Yarayı kuru, temiz ve yabancı maddelerden uzak tutmak önemlidir. Yara düzgün şekilde iyileşmiyorsa veya enfeksiyon kapmışsa hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Enfeksiyonlar, özellikle altta yatan sağlık sorunları olanlar için ciddi sorunlara neden olabilir. Zayıf dolaşım ve zayıf kan akışı gibi çeşitli faktörler enfeksiyon gelişimine katkıda bulunur.
Açık yaraların iyileşme sürecinde enfeksiyon sık görülen bir sorundur. Açık yaralar patojenler için ana giriş yolu olduğundan enfeksiyondan kaçınmak hayati önem taşır. Açık bir yarada bakteri ve mantarların bulunması hastalığa yol açabilir. Enfeksiyon üç aşamada gerçekleşir: kolonizasyon, gelişme ve yayılma. Yarada bakteri ve diğer organizmalar bulunduğunda, vücudun bağışıklık tepkisini tetikleyerek iltihaplanmaya neden olur ve yaranın iyileşme yeteneğini engeller.