İçindekiler
Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı
Vücudumuzun savunma sisteminin en önemli unsurları olan Geniz Eti ve Bademcik, bağışıklık sistemi hücrelerinden oluşmuşlardır. Bademcik Tonsil olarak ve Geniz Eti de Adenoid olarak da adlandırılır. Bu dokular; vücudun dengesini sağlayan bağışıklık sisteminin çalışması için gereken hücreler ile salgıların oluşmasına büyük rol oynarlar. Bebeklik sürecinde anneden bebeğe bağışıklık salgıları geçer. Geçen salgılar sayesinde bu bağışıklık sisteminin çok yoğun çalışmasına ihtiyaç yoktur ve bu nedenden dolayı bademcikler ile geniz eti küçük olurlar. Anneden geçen bağışıklık görevi 2 yaşından itibaren bitmeye başlar ve çocuğun bağışıklık sistemi kendince görevi devralır.
Vücuda giren bakteri, virüs gibi mikroplarla, alerjenlerle, kimyasal ya da diğer yabancı maddeler ile birlikte bağışıklık sistemi kendini oluşturur ve savunmaya geçer. Bu yüzden; erişkinlere göre çocukların daha sık hasta olması olağan bir durumdur. Çocuklarda daha fazla çalışan bağışıklık sistemi ile geniz eti ve bademcik büyümeleri daha sıklıkla görülür.
Büyümelerin en sık görüldüğü yaş aralığı 3 ve 9 yaş arasıdır. Dokuz yaşından sonra büyümeler küçülmeye başlar, 12 yaş civarında erişkin yaşa geldiği kabul edilir. Dolayısıyla, artık erişkin düzeyde olduğundan enfeksiyon sıklığı da düşmüş olur.
Burundan solunum güçlüğü çekmekte en büyük etkenlerden biri geniz eti büyümesidir. Geniz eti büyümesi, kulak ve sinüs boşalımlarını bozduğu için değişik boyutta hastalıklara yol açabilir. Bu rahatsızlığı yaşayan çocuklarda ağızdan soluma, burun akıntıları, horlama ya da gece öksürükleri sıklıkla görülür. Kronik olarak geniz eti enfeksiyonları ya da büyümeleri; ortodontik bozukluklara, konuşma bozukluklarına ya da yüz gelişimindeki bozukluklara neden olabilir. Geniz eti ya da bademcik büyümesi üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında ise apne ya da horlamaya neden olur. Apne rahatsızlığında uyurken nefes alamama, nefessiz kalma gibi büyük problemler meydana çıkabilir. Böyle bir durumda acil olarak bir Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimine başvurulması gerekir.
Geniz eti ve bademcikler hangi durumlarda alınabilir?
Geniz eti ve bademcik ameliyatları Kulak Burun Boğaz (KBB) kliniklerinde sıklıkla uygulanmaktadır. Hekimin yapacağı teşhis ve ilk tedavi olan ilaç uygulaması fayda göstermez ise cerrahi bir operasyon ile alım gerçekleştirilebilir.
Geniz eti ve bademciklerin hangi yaşta alınması uygundur?
Çocuklarda olduğu gibi erişkinlerde de geniz eti ve bademcik hastalıkları meydana gelebilir, dolayısıyla ameliyat için belirli bir yaş sınırı yoktur. Tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle bademcik ameliyatının 4 yaşından sonra yapılması daha çok tercih edilir. Herhangi bir üst yaş sınırı olmamakla birlikte genel olarak erişkin yaşlarda hastalığın görülme olasılığı düşüktür. Ameliyat olmadan da basit işlemler ile çözümler de sunulmaktadır.
Ameliyatın riski nelerdir?
Savunma sisteminin, bademcik ve geniz eti ameliyatından sonra bilimsel olarak net bir sonucu elde edilememiştir. Her ne kadar bademcik ameliyatı geçirmiş ve bademciği alınmış kişilerin bazı kan değerlerinde değişiklikler görülse de; vücut için en önemli sistemlerden biri olan bağışıklık sistemi ile ilgili bir değişiklik ya da zayıflama söz konusu olmamıştır. Ameliyatın genel olarak büyük bir riski yoktur. Risk çok düşüktür.
Yapılan araştırmalar ve istatistikler sonucunda on dört bin ameliyattan sadece birinde anestezi ve cerrahi komplikasyon bildirilmiştir. Ameliyattan sonra binde 5 gibi bir oranda ciddi kanama görülmüştür.
Büşra
Çocuklarda çok görülüyor bu hastalık. Bir çok anne baba kararsız kalıyor bu ameliyat için. Yine de doktor takibi yapılmalı.