İçindekiler
Maymun çiçeği hastalığının belirtileri hakkında bilgi edinin. Kuluçka dönemini ve hastalığın yayılabileceği çeşitli yolları öğrenin. Ayrıca iletim yolları ve ölüm oranı hakkında bilgi edineceksiniz. Bu makale sırasında maymun çiçeği hastalığı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz. Ayrıca kuluçka dönemi ve ölüm oranı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu makaleyi okuduktan sonra aşı kampanyalarına katılmak isteyip istemediğinize daha iyi karar verebilirsiniz.
Kuluçka süresi
Maymun çiçeği hastalığının kuluçka dönemi, maymun çiçeği virüsüne ilk maruz kalma ile ilk semptomların başlangıcı arasındaki süredir. Kuluçka süresi, bulaşma yoluna bağlı olarak 8,5 gün ile 13 gün arasında değişebilir. Çoğu durumda, hastalık bir ila iki haftadan fazla herhangi bir belirtiye neden olmaz. Kuluçka dönemi aynı zamanda bir kişinin semptomlar ortaya çıkana kadar diğer duyarlı bireylerden uzak durması gereken süredir.
Maymun çiçeği olan bir kişi ateş, şişmiş lenf düğümleri veya kas ağrıları yaşayabilir. Bu semptomlar mutlaka virüsün kendisinin sonucu değildir, ancak genellikle hastalıkla ilişkilidir. Semptomlar vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir, ancak en yaygın bölgeler yüz, ekstremiteler ve gövdedir. Vakaların %85’inde yüzde, geri kalanı ekstremitelerde olmak üzere döküntüler görülür. Maymun çiçeği olan bir kişi ayrıca boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindeki lenf düğümlerinde şişme yaşayabilir.
Belirtiler
Maymun çiçeği hastalığının belirtileri, ona neden olan virüse dayanır. Hastalık kişiden kişiye yayılır ve enfekte lezyonlar veya vücut sıvıları ile yakın temas yoluyla bulaşabilir. Hastalık Afrika’da en yaygın olanıdır, ancak Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Singapur’da bildirilmiştir. Son vakalar, enfekte bireylerle seks yapan eşcinsel erkekleri ve ev temaslarını içerir.
Maymun çiçeği olduğundan şüpheleniyorsanız, tamamen iyileşene kadar evde kalmak ve diğer insanlarla yakın temastan kaçınmak en iyisidir. Ateş ve ağrı için reçetesiz satılan ilaçlar durumu tedavi edebilir. Ayrıca gerektiğinde kortizonlu göz damlası ve gargara kullanın. Ayrıca cilt lezyonları iyileşene kadar cinsel aktiviteden kaçınmalısınız. Bununla birlikte, hastalığı geliştirdiğinizi düşünüyorsanız, bir doktora gidebilirsiniz.
İletim yolları
ABD nispeten az sayıda maymun çiçeği hastalığı vakasına sahipken, Nijerya ve diğer Afrika ülkelerinde salgınlar gördü. Bu salgınlar, yüksek insandan insana bulaşma oranları ile ilişkilidir. Bu hastalık, seks gibi yakın temas yoluyla bulaşır. Bununla birlikte, cinsel temasın en yaygın bulaşma yolu olduğunu destekleyen hiçbir kanıt yoktur. Cinsel aktivite yaygın bir bulaşma yoluysa, yakın temas çok daha yüksek bir risk faktörüdür.
Virüs, enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla bulaşabilir ve ciltten cilde temas yoluyla aktarılabilen solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Maymun çiçeği, COVID-19 gibi hava yoluyla bulaşamasa da, hastalığı cinsel organlar veya oral seks gibi kontamine nesnelerle temas yoluyla bulaştırmak mümkündür. Hamile bir kadın da plasenta yoluyla maymun çiçeği bulaştırabilir.
Ölüm oranı
Maymun çiçeği hastalığının ölüm oranı büyük ölçüde değişir, yüzde bir ila yüzde on arasında değişir. Virüsün genetik yapısı, maruz kalma yeri ve hastanın sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu hastalık Kongo Havzası ve Batı Afrika ülkelerinde daha ölümcül. DSÖ’ye göre, bugüne kadar bildirilen vakaların çoğu aktiftir, yani bireyin hastalığın semptomlarına sahip olduğu anlamına gelir.
Maymun çiçeği hastalığının ölüm oranı suşa göre değişir. Batı Afrika türü, yüzde bir oranında nispeten düşüktür. Bununla birlikte, Kongo bölgesi suşu, yüzde 10’a varan daha yüksek bir ölüm oranına sahiptir. Neyse ki, Birleşik Krallık’ta bildirilen vakalarda Kongo suşu yoktur. Maymun çiçeği hastalığı için özel bir tedavi yoktur, ancak çiçek hastalığına karşı aşılama yüzde 85 etkilidir. Ancak, sınırlı bulunabilirliği nedeniyle bu aşıya erişim zordur. Kaynak: (personel sağlık haberleri)