Egzamaya neyin sebep olduğuna dair birçok teoriye rağmen kesin bir cevap yoktur. Bununla birlikte, bazı araştırmacılar altta yatan nedenin genetik olduğuna ve cildin alerjenlerin ve nemin içeri girmesine izin veren anormal bir bariyere sahip olduğuna inanmaktadır. Bu durumdan muzdarip olanların yaklaşık %70’inin bir aile öyküsü vardır. Bu alerjenlere maruz kaldığında vücudun bağışıklık sistemi bir zincirleme reaksiyonu tetikler. Ortaya çıkan iltihaplanma cildin kızarmasına ve kaşınmasına neden olur.
Sağlık uzmanınız, durumu teşhis etmek için birçok soru soracaktır. Size semptomlarınız hakkında sorular soracaklar ve sahip olduğunuz diğer alerjiler veya egzamadan muzdarip olup olmadığınızı sorabilirler. Durumunuzun özellikleri ne olursa olsun, sağlayıcınızın alerjileriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olması ve daha önce bu durumun herhangi bir bölümünü geçirip geçirmediğinizi bilmesi gerekecektir. Ancak bazı durumlarda, doktor tanıyı doğrulamak için deri biyopsisi veya yama testi isteyebilir.
Egzema Belirtileri Nelerdir?
Egzaması olan kişiler, deri kalınlaşıp köseleleşene kadar kaşınırlar. Nedeni bilinmiyor, ancak bazı doktorlar bunun bağışıklık sistemi tarafından tetiklendiğine inanıyor. Bazı cilt bakım ürünlerine karşı alerjiler tarafından tetiklenen egzama, ciltte tahrişe neden olabilir. Sarı bir kabuk fark ederseniz, bakteriyel bir enfeksiyondan muzdarip olabilirsiniz. Güvenliğiniz için bir dermatoloğa görünmelisiniz.
Egzama tedavisi topikal ilaçlar ve antihistaminikler içerebilir. Topikal tedaviler nemlendiriciler, kortikosteroidler ve diğer topikal ürünleri içerebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, çocuğunuz için hangi ilaçların en iyi olduğunu belirleyecektir. Bu ilaçlar ayrıca topikal kremler veya merhemler ve antibiyotikler içerebilir. Ancak egzama için kesin bir tedavi yoktur.
Egzamanızı tedavi ederken cildinizi yıkama sayısını en aza indirmeye çalışın. Cildi temiz tutmak için yumuşak bir sabun kullanın ve günde iki kez nemlendirin. Sıcak su cildinizi kurutabileceğinden suyu idareli kullanın. Doğal malzemelerden yapılmış bol giysiler giyin. Yeni giysileri giymeden önce yıkamak da önemlidir. Şiddetli bir vaka alırsanız, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almak önemlidir.
Egzama ve sedef hastalığının belirgin belirtileri vardır. İlki genellikle dirseklerde ve dizlerde bulunur. İkincisi genellikle dirseğin kıvrımında açılır. Bu özelliklere ek olarak, her ikisi de kaşıntılı olabilir, ancak ilki genellikle daha kalıcıdır. Doğru teşhis için dermatoloğunuzu ziyaret etmelisiniz. Parfüm içeren ürünler kullanmaktan da kaçınmalısınız.
Bazı insanlar alerjik reaksiyonlar nedeniyle egzama geliştirir. Bu duruma soğuk algınlığı veya alerjen gibi çevresel bir faktör neden olabilir. Ayrıca, cildin bariyer işlevi aşırı kaşıma nedeniyle tehlikeye girer. Kızarıklık, şişmiş şişlikler ve irin dolu kabarcıklar enfeksiyon belirtileridir. Ayrıca, bazı insanlar, cildin koruyucu bariyeri olarak işlev gören filagrin adı verilen düşük bir protein seviyesine sahiptir. Bu da cildin bariyer fonksiyonunu zayıflatır.