İçindekiler
Temel olarak reflü, asit ve atık maddelerin yemek borusuna geri gelme sürecidir. Çeşitli farklı nedenlere bağlı olabilir. Diğer bozukluklarla birlikte de ortaya çıkabilir. Örneğin GÖRH (Gastro-özofageal reflü hastalığı) nedeniyle reflü oluşabilir. Yemek borusundaki bir tümör nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı
GERD, mide içeriğinin yemek borusuna geri akışı olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Birçok insanda görülür ve en yaygın sindirim bozukluklarından biridir. GÖRH kronik bir hastalıktır, yani semptomlar ortadan kalkmaz.
Semptomlar özofagus epitelyal savunma sisteminde bir bozulma olduğunda ortaya çıkar. Bu, mide içeriğinin aside uzun süre maruz kalması nedeniyle oluşabilir. Bu özofajit ve diğer semptomlarla sonuçlanır.
Gastroözofageal reflü hastalığının dünya çapında prevalansı son yıllarda artmıştır. Bu muhtemelen nüfus yaşının artmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, yaygınlık tek tip değildir ve ülkeden ülkeye değişir. GÖRH, ayrıntılı bir teşhis gerektiren karmaşık bir durumdur. Başarıyla tedavi edilebilir.
Yemek borusu manometrisi
Reflü için yemek borusu manometrisi sırasında yemek borusuna küçük, basınca duyarlı bir tüp yerleştirilir. Bu tüp, basınç okumalarını bir bilgisayara iletir. Bu okumalar, alt yemek borusu sfinkterinin (LES) ve yemek borusunu kontrol eden kasların işlevini değerlendirmek için kullanılır.
Yemek borusu boğazı mideye bağlayan bir tüptür. Yiyecekler, peristaltizm adı verilen dalga benzeri bir hareketle özofagustan aşağı doğru hareket eder. Gastroözofageal reflü hastalığının veya GERD’nin semptomları mide ekşimesi, göğüs ağrısı ve yutma güçlüğünü içerir. GERD, LES ile ilgili bir sorundan veya bir hiatus hernisinden kaynaklanabilir.
Test genellikle sabahları hasta aç karnına kaldıktan sonra yapılır. Hastanın mide ülseri varsa, yemek borusunun üst kısmında tıkanıklık varsa veya boğulma öyküsü varsa yapılmaz.
Üst gastrointestinal GI endoskopi ve biyopsi
Reflü için üst gastrointestinal GI endoskopi ve biyopsi kullanmak, karın ağrısının nedenini bulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca anemi, mide ekşimesi ve diğer durumları teşhis etmenize yardımcı olabilir. Test, üst sindirim sistemi kanseri olup olmadığınızı belirlemenize de yardımcı olabilir.
Prosedür genellikle ayakta tedavi bazında gerçekleştirilir. Enfeksiyonu önlemek için testten önce size antibiyotik verilebilir. Prosedür birkaç dakika sürebilir. Hafif, esnek bir fiber optik endoskop ile gerçekleştirilir. Endoskop, üst sindirim sisteminizin görüntülerini oluşturmak için ağzınızdan ve boğazınızdan geçirilebilir. Görüntüler daha sonra bir monitörde görüntülenir.
İşlem sırasında bir hemşire veya doktor biyopsi yapabilir. Biyopsiler, doktorun tümörlerin iyi huylu olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilecek küçük doku örnekleridir. Örnek ayrıca bir iltihabın nedenini belirlemeye yardımcı olabilir.
Laparoskopik antireflü cerrahisi
Gastroözofageal reflü hastalığının cerrahi tedavisi, güvenilir, etkili ve güvenli bir tedavi seçeneği olarak kurulmuştur. Tedavinin amacı, kardiyoözofageal yetkinliği yeniden sağlamak ve disfajiyi önlemektir.
Laparoskopik antireflü cerrahi (LARS), GÖRH’nin cerrahi tedavisinde kullanılan bir prosedürdür. LARS şiddetli GÖRH olan hastalarda yapılır. GERD’nin uzun süreli tedavisinde de etkilidir.
Laparoskopik antireflü prosedürleri, mide ekşimesi semptomlarının ve hasta memnuniyet oranlarının iyi bir şekilde kontrol edildiğini göstermiştir. Ancak bu ameliyatların başarısı hastanın bireysel özelliklerine bağlı olarak değişebilir.
Bu çalışmada, Barrett özofaguslu hastalarda laparoskopik antireflü prosedürlerinin postoperatif sonuçlarını değerlendirdik. Semptomlar preoperatif ve postoperatif olarak bir Wilcoxon işaretli sıra toplamı testi kullanılarak karşılaştırıldı. Hastalar ayrıca yaşlarına göre de sınıflandırıldı.
Bir kondansatörde yemek borusu halkası
Bir yoğunlaştırıcı özofagus halkasının semptomları arasında yutma güçlüğü ve mide ekşimesi bulunur. Halkaya ek olarak, semptomlar göğüs ağrısı ve gıdanın regürjitasyonunu içerebilir. Bu belirtilere sahipseniz, tıbbi yardım almalısınız.
Yemek borusu, mukoza ve kastan oluşan fibromüsküler bir tüptür. Mideyi ağza bağlar. Bir yoğunlaştırıcı özofagus halkası yemek borusunun daralmasıdır. Yemek borusunun distal ucunda yer alır. Yaygın bir engeldir.
Özofagus halkası doğuştan veya edinilmiş bir durumdur. Üç tip yemek borusu halkası vardır. Bunlar A halkalarını, B halkalarını ve C halkalarını içerir. Genellikle özofagogastrik bileşkede (yemek borusunun mideyle birleştiği yerde) bir halka oluşur. Halka, pürüzsüz, eşmerkezli mukozal kıvrımlarla karakterize edilir.