İçindekiler
Uyku bozukluğuna sahip olmak korkutucu bir şeydir, ancak eğer varsa onunla nasıl başa çıkacağınızı öğrenebilirsiniz. İşte ne olduğuna, semptomlara ve nedenlere bir bakış.
Belirtiler
Uyku apnesinin belirtileri hafif olabilir, bu nedenle bunları doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Horlayan herkeste uyku apnesi olmaz.
Obstrüktif uyku apnesi (OSA), uyku apnesinin en yaygın şeklidir. Boğazın arkasındaki hava yolunun tıkanmasından kaynaklanır. Bir kişinin uyku sırasında genellikle birkaç saniyeliğine nefes almasının durmasına neden olur.
Genellikle kişi nefes nefese uyanır ve nefes almaya devam eder. Uyku apnesini teşhis etmenin, uyku çalışması (polisomnogram olarak da adlandırılır) dahil olmak üzere çeşitli yolları vardır.
Uyku apnesi hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilir. Belirtileri farklı olmakla birlikte her iki apne türü de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bunlardan bazıları kalp krizi, felç ve hafıza kaybını içerir.
Uyku apnesi geliştirme riskinizi artırabilecek birçok faktör vardır. Örneğin, obezite, nazal polipler, sapmış bir septum ve yüksek dil pozisyonu riskinizi artırabilir.
Uyku apnesinin bir başka yaygın semptomu da gün içinde kendini yorgun hissetmektir. Bu, ruh hali değişimlerine neden olabilir ve uyanık kalmayı zorlaştırabilir.
Nedenler
Uyku apnesine sahip olmak sağlığınız için tehlikeli olabilir. Yüksek tansiyon, felç ve kalp yetmezliği gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Ayrıca, her gece saatlerce uykunuzu kaybetmenize neden olabilir, bu da gündüz uykululuğuna ve diğer sorunlara yol açabilir. Uyku apneniz olabileceğini düşünüyorsanız, bir uyku çalışması yaptırmalısınız.
En sık görülen uyku apnesi tipi obstrüktif uyku apnesidir. Hava yolu yumuşak doku tarafından bloke edildiğinde ortaya çıkar. Bu, büyük bir dil, genişlemiş bademcikler veya diğer sorunlardan kaynaklanabilir. Tıkayıcı uyku apnesinin belirtileri arasında yüksek sesle horlama, nefes nefese kalma ve uyku kesintileri yer alır.
Obstrüktif uyku apnesi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir, ancak çocuklarda büyümüş bademcikler ve adenoidler nedeniyle obstrüktif uyku apnesi olma olasılığı daha yüksektir. Obez kişilerde de sık görülür.
Çocuğunuzun nefes almasıyla ilgili endişeleriniz varsa, çocuğunuzu bir kulak burun boğaz uzmanına veya uyku uzmanına muayene ettirmelisiniz. Uyku apnesi varsa, hava akışı sağlayan bir CPAP makinesi ile tedavi edilebilirler.
Tedavi
Uyku apnesine sahip olmak hayatınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Sadece uykunuzu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda ruh halinizi de etkileyebilir. Depresyon ve anksiyeteyi tetikleyebilir. Ayrıca kaza, kalp hastalığı ve diğer ciddi sağlık sorunları riskinizi artırır.
Uyku apnesi olan çoğu kişinin uyku sırasında hava yollarını açık tutmak için tedaviye ihtiyacı vardır. Tedaviler, bir solunum cihazı kullanmayı veya yaşam tarzınızı değiştirmeyi içerebilir. Bu değişiklikler sigara ve alkolden kaçınmayı içerir. Ayrıca, yatmadan önce sağlıklı yiyecekler yemeniz ve ağır yemeklerden kaçınmanız gerekebilir.
Uyku apnesi semptomlarınız düzelmezse ameliyat olmanız gerekebilir. Cerrahi, hava yolunu genişletmeye ve boğazdaki fazla dokuyu çıkarmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bir trakeostomiye, cerrahi bir boyun açıklığına da ihtiyacınız olabilir.
Uyku apnesi tedavisi için diğer yaygın yöntemler arasında pozitif hava yolu basıncı tedavisi ve bir CPAP makinesi bulunur. Bir CPAP makinesi, bir hortum ve maske aracılığıyla hava göndererek hava yolunuzu açık tutar. Hafif uyku apnesi veya daha ağır vakalarda kullanılabilir. Makineyi kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışmalısınız.
Önleme
Diğer tıbbi problemlerin yanı sıra uyku apnesi kalp krizi, inme, yüksek tansiyon ve diyabet ile ilişkilidir. Bu koşullar yaşamı tehdit edicidir. Erken teşhis ve tedavi ile uyku apnesi tersine çevrilebilir ve bu sağlık riskleri azaltılabilir.
Tedavi edilmeyen uyku apnesi ayrıca hafıza sorunları, bilişsel bozukluk ve artmış kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilidir. Ayrıca inme ve metabolik sendrom riskini artırır.
Şu anda, uyku tıbbının odak noktası, altta yatan tıbbi durumların tedavisini içeren uyku apnesinin birincil önlenmesidir. Bu tedavi oral aparatları veya ameliyatı içerebilir. Egzersiz gibi davranışsal yaklaşımları da içerebilir.
Bir sonraki araştırma hedefi, ilişkili komorbiditelerin önlenmesidir. Bu, yeni tanımlanan komorbiditeleri incelemek için kullanılabilecek kayıtların geliştirilmesini içerir. Yakın zamanda tanımlanmış komorbiditelerin bazı örnekleri arasında kanser, diyabet ve demans yer alır.
Uyku tıbbının bir diğer amacı da uyku apnesi hakkında farkındalık yaratmaktır. Erken teşhis ve tedavi çoğu riski önlemek için kritik öneme sahiptir.