İçindekiler
Mide Krampı
Genellikle ağır yenilen yemeklerden sonra meydana gelen mide ağrıları aslında mide krampı’dır. Sindirim sistemi rahatsızlığı, böbrek rahatsızlığı ya da dalaklarda meydana gelen rahatsızlıkar olarak baş gösteren mide krampları ağrı verici bir hastalıktır.
Midenin bütününde olan hafif kramp ya da ağrılar genellikle geçicidir ve zarar vermez. Çoğunlukla 1-2 saat içerisinde ağrı geçer ancak uzun süren ağrılı mide krampları için önlem alınması gerekir. Mide krampına ne iyi gelir? Mide ağrılarını hafifletebilmek adına yapılabilecek bazı basit yöntemler vardır, lakin alınan önlemlere rağmen ağrı geçmiyor ise bir hekime başvurulması gerekebilir. Bazı hastalıkların mide rahatsızlıklarını oluşturabileceği gibi bu hastalıklara bağlı geçici mide ağrıları da görülmesi mümkündür.
Yenilen ağır yemeklerden ya da midenize dokunabilecek besinlerin tüketiminden sonra oluşan basit ağrılar için nefes egzersizleri yapılarak ağrı hafifletilebilir. Sıcak duş almak da mide ağrısını hafifleten basit yöntemlerden biridir. Mide krampı için yapılabilecek ilk müdahale bunlar olabilir.
Mide Krampına Karşı Öneriler
Ağrıyan bölgenin sıcak tutulması en basit yöntemlerden biridir. Bunun için evde aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:
- Beli çevresini battaniye ile sararak mide genelini sıcak tutmak
- Sıcak su torbası kullanmak
- Isıtılmış (ütü ile ısıtılabilir) bez kullanmak
- Sırt üstü yatarak alına nemli bir bez konulması
- Yemekten hemen sonra oluşan gaz ağrısı için kısa süreli yürüyüş yapmak
- Sıcak duş alarak mide bölgesine su ile masaj yapmak
Mide Krampı için Doğal Tedaviler & Organik İlaçlar
Elma Sirkesi: Genellikle mutfaklarımızda bulundurduğumuz elma sirkesi de midedeki enfeksiyonları temizlemeye yardımcı olan sıvı besinlerdendir. Asitlere karşı tam etkili olan sirke bir miktar suya karıştırılarak içilebilir. Zararlı bakterileri öldürücü özelliğe sahip olduğu için pazardan alınan yeşillikler özellikle sirkeli suda bekletilmelidir.
Limon Suyu: Birçok yemekte kullandığımız limon, limon suyu mide için en iyi asit uyarıcısıdır. Isıtılmış bir bardak suya damlatılacak limon suyunu yavaş yavaş içerek mide ağrınızı hafifletebilirsiniz.
Nane: Kurutulmuş ya da taze olarak tüketilebilen nane veya nane yaprakları mide ağrılarını azaltıcı özelliğe sahip bir bitkidir.
Papatya: Sakinleştiricilerin en başında gelen çaylardan Papatya çayı mide ağrılarına karşı en etkili organik yöntemlerden biri. Kramp ya da spazmlara karşı alınabilecek en iyi önlemlerden olan ve “ev ilacı” olarak da binilen papatya çayı iyi bir tedavi yöntemidir.
Pirinç Suyu: Doğal ilaç olarak kullanabileceğiniz diğer bir besin de pirinç suyudur. Pirinci haşladıktan sonra suyunu süzerek içerseniz mide ağrılarınızın azalacağını görebilirsiniz.
Rezene: Şişkinlikleri ya da gazı alması için en çok kullanılan doğal yöntemlerden biri rezenedir. Rezene çayı içebilir veya kuru olarak çiğneyebilirsiniz.
Tarçın: Şişkinliği azaltırken sindirime yardımcı olan diğer bir besin de tarçındır. Özellikle aktarlardan bulabileceğiniz tarçın çubuklarını yerseniz sindiriminiz rahatlayacak ve mide ağrılarınız azalacaktır. Zencefil ya da bal ile karıştırılarak çay olarak da tüketilmesi mümkündür.
Yoğurt: Uzun yaşamın sırlarına örnek olarak gösterilen değerli besinlerden biri olan yoğurt da mide kramplarına karşı etkili bir besindir. Bağırsakların ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etki eden yoğurt düzenli tüketildiğinde midenin sağlıklı olmasına etki eder.
Zencefil: Etkili bir diğer doğal ilaç olan zencefil, midedeki asitleri azaltır ve sindirimi rahatlatır. Dilimlenmiş zencefil kökü tüketebilir yahut çay olarak içebilirsiniz. Yoğunluğu nedeniyle zencefil tüketimine dikkat etmek sağlık açısından önemlidir.
Yorum Yok