“Klostrofobi nedir?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Metrolar veya kapalı alanlar gibi küçük alanlara karşı bir fobi yaşamış olabilirsiniz. Küçük alan korkunuzu evde kalmak için bir neden olarak göstererek seyahat etmekten bile kaçınmış olabilirsiniz. Dar alanlardan kaçınmak kısa vadede kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlarken bu taktik sorununuzu çözmeyecektir. Bir ruh sağlık uzmanından yardım almalısınız. Korkularınızın üstesinden gelmek için hipnoz veya görselleştirmeyi deneyebilirsiniz.
Klostrofobi için en etkili tedavi, düşünce kalıplarınızı değiştirmeyi ve kendinizi yavaş yavaş korkunuzu tetikleyen ortama maruz bırakmayı içerir. Bazı durumlarda, semptomları tedavi etmek için ilaç da reçete edilebilir. Bilişsel davranışçı terapi, semptomlar azalıncaya kadar hastayı kademeli olarak tetikleyici duruma maruz bırakmayı içerir. Bazı insanlar her iki yaklaşımın bir kombinasyonundan yararlanabilir. Davranışçı terapi, olumsuz düşünme kalıplarını ve başa çıkma mekanizmalarını tanımlamayı içerir.
Klostrofobi, yaygın anksiyete bozukluğunun bir belirtisi olabilir veya bir belirtisi olabilir. Bu fobiyi yaşayan kişiler çeşitli nedenlerle küçük, kapalı alanlara girmekten korkabilirler. Dişçiden veya berber koltuğundan korkabilirler veya kalabalık eğlence parklarından korkabilirler. Aynı şekilde, alçı veya diğer tıbbi cihazları giymeyi reddedebilirler.
Klostrofobiden muzdarip birçok insan, korkulan bir durumun tetiklediği panik ataklar da yaşar. Bu panik ataklar, bu durumdan kaçınma ihtiyacının bir hatırlatıcısı olarak hizmet eder. Bazı durumlarda, travmatik deneyimler ayrıca terleme, mide bulantısı ve hatta terleme gibi stresle ilgili semptomlara neden olur. Küçük alan korkunuzun altında yatan nedeni belirlemek için çocukluk deneyimlerinizi göz önünde bulundurmak yardımcı olabilir.
Klostrofobi Nasıl Tedavi Edilir?
Klostrofobi, nüfusun yüzde onunu etkileyen yaygın bir anksiyete bozukluğudur. Genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde kendini gösterir. Bazı insanlarda fobi tamamen tedavi edilebilir. Nasıl çalıştığını ve nasıl üstesinden gelineceğini anlayarak, onu yönetebilirsiniz. Bu fobi yaşam kalitenizi etkileyebilir ve bu da kendinizi iyi hissetmemenize neden olabilir. Klostrofobisi olanlar için terapi, semptomların üstesinden gelmenize ve normal, üretken bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.
Araştırmacılar genetik ve klostrofobi arasında bir bağlantı buldular. Bozukluk, beynin korkuyu işleyen bir parçası olan amigdaladaki bir kusurla ilişkilidir. Ek olarak, klostrofobisi olan insanlar, korkuyu işlemede çok önemli bir rol oynayan daha küçük amigdalalara sahip olma eğilimindedir. Klostrofobiye katkıda bulunan diğer faktörler arasında çocukluk çağı travması ve diğer anksiyete bozuklukları yer alır.