Guatr, genişlemiş bir tiroid bezinin neden olduğu boyunda şişliktir. Tiroidin normalden daha fazla çalışması gerektiğinde ortaya çıkar, bu da belirli hormonların çok fazla üretilmesine veya belirli hormonların yeterli olmamasına neden olur. Semptomlar boynun önünde şişlik, ses kısıklığı, yutma veya nefes almada zorluk ve boğazda sıkışma hissini içerebilir. Guatrlara iyot eksiklikleri, tiroid tümörleri veya otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olur. Tedavi tipik olarak altta yatan nedene bağlı olarak ilaç veya ameliyatı içerir.
Guatr, tiroid bezinin anormal genişlemesidir. Genellikle boyunda büyüklüğüne bağlı olarak görülebilen veya hissedilebilen bir şişlik olarak görülür. Guatrın altında yatan neden genellikle iyot eksikliği ile ilişkilidir, ancak diğer çevresel ve besinsel faktörler de gelişmesine yol açabilir. Guatrlar hafif ve iyi huylu olmaktan hormon tedavisi veya ameliyat gerektirebilecek ileri vakalara kadar değişebilir. Boynunuzda devam eden bir yumru fark ederseniz tıbbi yardım almanız önemlidir, böylece doğru teşhis ve tedavi önerilebilir.
Vücudumuzun belirli hormonları üretmesi için ihtiyaç duyduğu temel bir mineral olan iyot eksikliğinden kaynaklanır. Yeterli olmadığında, vücut metabolizmayı düzenlemek için yeterli tiroid hormonu üretemez ve guatra yol açar. Guatrların nedenlerine ve boyutlarına bağlı olarak farklı görünümleri ve semptomları olabilir. Ağrısız veya rahatsız edici olabilirler ve görüşümüzü veya konuşmamızı etkileyebilirler. Guatrlar, gerekirse yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar veya ameliyatla tedavi edilebilir.
Guatr, boyunda genişlemiş bir tiroid bezinin neden olduğu şişliktir. Vücudunuz yeterince tiroksin hormonu üretmediğinde veya tiroiddeki hücreler anormal hale gelip hızla çoğalmaya başladığında ortaya çıkabilir. Tiroidin ortaya çıkan genişlemesi, boyun bölgesinde guatr olarak bilinen dışa doğru şişkinliğe neden olur. Guatrlar farklı boyutlarda olabilir ve hatta bazıları diğer insanlar tarafından fark edilebilir. Bazı durumlarda guatrlar büyüklükleri nedeniyle yutma veya öksürme güçlüğüne neden olabilir. Guatr tedavisi genellikle büyüklüğüne ve nedenine bağlı olarak ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri veya tiroid bezinin bir kısmının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılmasını içerir.
Çoğu durumda, guatrlara diyet iyot eksiklikleri veya tiroid işlev bozuklukları neden olur. Bununla birlikte, çevresel ve genetik koşullar da guatrın altında yatan neden olabilir. Bu durumun semptomları, etkilenen bezin ne kadar büyüdüğüne bağlı olarak hafif ila şiddetli arasında değişir. Tedavi genellikle hormon replasman tedavisi, iyot takviyesi ve hatta guatrın cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Nasıl tedavi edildiğine bakılmaksızın, komplikasyonları önlemek için erken tanı almak çok önemlidir.
Guatr Tedavisi Var Mı?
Genellikle boyun bölgesinde şişlik olarak kendini gösterir ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir, bazı durumlarda rahatsızlığa ve hatta nefes almada zorluğa neden olabilir. Doğru bir teşhis, tıbbi bir değerlendirme ve ultrason görüntüleme veya kan testleri gibi ileri testler gerektirir. Tedavi yöntemleri, ilaç tedavisinden yaşam tarzı değişikliklerine, hatta gerekirse cerrahiye kadar guatrın altında yatan nedene bağlıdır.
Guatr, boyunda şişlik, ses kısıklığı, el ve parmaklarda titreme ve yutma güçlüğüne neden olabilen tiroid bezinin şişmesidir. İyot eksikliği, otoimmün tiroid hastalığı, bazı ilaçlar veya radyasyon tedavileri ve tiroid nodülleri gibi bir dizi farklı faktörden kaynaklanır. Çoğu guatr iyi huylu (kanserli olmayan) ve tehlikeli olmasa da, bir veya herhangi bir ilişkili semptomunuz olabileceğinden şüpheleniyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
İyot eksikliği, tümör varlığı veya tiroid hormonu üretimindeki anormalliğin bir sonucu olabilir. Guatr, otoimmün hastalıklar veya diğer genetik bozuklukların bir sonucu olarak da gelişebilir. Bazı durumlarda guatr herhangi bir belirtiye neden olmayabilir ve sadece fizik muayene sırasında keşfedilebilir, ancak diğer durumlarda ağrı ve yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve nefes alma sorunlarına yol açabilir.
Tiroid beziniz vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazla hormon ürettiğinde ortaya çıkar ve bu da kan dolaşımınızda hormon seviyesinin artmasına neden olur. Guatrlar, boyutlarına ve nedenlerine göre öksürük, ses kısıklığı ve nefes alma veya yutma güçlüklerine kadar değişen farklı semptomlar gösterir.
Bu genişleme şişmeye neden olabilir ve hipotiroidizm veya iyot eksikliği gibi bir tiroid bozukluğunun belirtisi olabilir. Guatrlara en sık iyot eksikliği neden olur, ancak otoimmün bozukluklar, belirli kanser türleri ve bazı ilaçlar gibi diğer faktörler de guatra neden olabilir. Guatrların boyutu değişebilir ve ultrason veya BT taramaları gibi görüntüleme taramaları yoluyla dışarıdan görülebilir veya tespit edilebilir. Guatr tedavisi altta yatan nedene bağlıdır.
Guatrlar, biraz fark edilebilir olmaktan çok belirgin boyutlara kadar değişebilen tiroid bezinin büyümeleridir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülürler ve ciddi sağlık sonuçları olmamasına rağmen çok fazla rahatsızlığa neden olabilirler. Guatrların nedenleri arasında diyet eksikliği veya otoimmün bir bozukluk bulunur, ancak bunlar genellikle iyot eksikliği veya aşırı aktif tiroid bezleriyle bağlantılıdır. Guatr tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak diyet takviyesi kullanımını veya tiroid hormon tedavisini içerebilir. Nadir durumlarda guatrın cerrahi olarak çıkarılması da gerekebilir.
Beslenme yetersizliklerinden Graves hastalığı gibi hastalıklara kadar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Guatra kısık bir ses, nefes alma ve yutma güçlüğü ve boyun rahatsızlığı veya ağrısı eşlik edebilir. Guatr, tedavi edilmezse hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı da etkileyebilir, bu nedenle guatrınız varsa hangi nedenlerin ve tedavilerin mevcut olduğunu bilmek önemlidir.
En sık iyot eksikliğinden kaynaklanır, ancak otoimmün hastalıklar, bazı ilaçların kullanımı ve genetik durumlar gibi diğer faktörlerden de kaynaklanabilir. Guatrlar yutma güçlüğü, seste ses kısıklığı ve boyunda gözle görülür bir yumru gibi semptomlara neden olabilir. Neyse ki, çoğu guatr vakası için tedaviler mevcuttur.
Guatrlar, semptomlarına ve hormonların varlığına bağlı olarak toksik ve basit guatrlar dahil olmak üzere farklı çeşitlerde sınıflandırılabilir. Tedavi edilmezse ses tellerinin genişlemesine ve yutma güçlüğüne yol açabilirler. Tedavi seçenekleri, altta yatan duruma bağlı olarak diyet değişiklikleri, ilaç tedavisi veya ameliyatı içerir.
Genellikle ağrısızdır ve diyet iyot eksikliği ve Hashimoto tiroiditi veya Graves hastalığı gibi bazı hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Guatrların boyutları küçükten büyüğe değişebilir ve bir kişinin yiyecekleri yutma veya normal nefes alma yeteneğini etkileyebilir. Tedavi altta yatan nedene bağlıdır ve yaşam tarzı değişikliklerinden bezin bir kısmının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılmasına kadar değişebilir.
Guatrlar her yaş, cinsiyet ve ırktan bireyleri etkileyebilir. Genellikle guatrın nedenleri arasında iyot eksikliği ve hipotiroidizm bulunur. Çoğu guatr türü iyi huyludur, ancak bazılarının kanser riski daha yüksektir. Guatrla ilişkili diğer riskler, boyutunun artması ve çevre dokular üzerindeki baskısı nedeniyle solunumun veya yutmanın bozulmasını içerebilir. Tanı genellikle vücuttaki tiroid hormonlarının seviyesini ve üretimlerindeki olası düzensizlikleri belirlemek için fizik muayene ve laboratuvar testleri yapılmasını içerir. Tedavi, şiddetine, semptomlarına ve uygulanabilir olduğunda altta yatan nedene bağlı olarak ilaç veya ameliyatı içerebilir. Guatrlara tiroidle ilgili çeşitli durumlar neden olabilir ve hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir.