İçindekiler
Bu yazıda, tomofobinin ne olduğunu ve hayatınızı etkilemek için neler yapabileceğini tartışacağız. Tomofobinin semptomlarına ek olarak, tomofobinin tedavi seçeneklerini de tartışacağız. Makale, tomofobi tedavi seçeneklerinin tartışılmasıyla sona ermektedir. Genetik yatkınlık ve stres ilişkisi dahil olmak üzere tomofobiye katkıda bulunan çeşitli faktörler vardır. Tetikleyici olaylar, ameliyatla ilgili çocukluk deneyimleri gibi bir kişinin fobisine katkıda bulunabilir. Tıbbi testler, prosedürler ve prosedürler bireye fiziksel ve zihinsel olarak zarar verebilir.
Tomofobi için tedavi seçenekleri
Yıllarca tomofobiden muzdaripseniz, kendi kendine yardım seçeneklerini düşünmek isteyebilirsiniz. Bu teknikler, aşırı maruz kalma terapisinden bir evde çalışma programına kadar uzanır. Sonuçta, hepsi iyileşmeniz için sorumluluk almanıza bağlıdır. Tomofobi sakat bırakan bir korku olabilir, ancak bunun üstesinden gelmenin bir yolu var. Tomofobi tedavisi, ameliyat ile kaç ya da savaş tepkisi arasındaki zihinsel ilişkiyi kırmaya odaklanır. Tomofobi için Korku ve Kaygıyı Yenmek size bunu nasıl yapacağınızı gösteriyor.
Bu korkunun üstesinden gelmenize yardımcı olmak için bir doktor, rahatlamayı öğrenmenize yardımcı olmak için Bilişsel Davranış Terapisi (CBT) reçete edebilir. Bu yöntem, sizi gerçek ameliyatın resimlerine veya videolarına maruz bırakmayı içerir ve maruz kalmanızı kademeli olarak artırır. Güçlü bir terapi olabilir, ancak bu yaklaşımla ilişkili riskler vardır. Doktorunuz size uygunsa BDT veya Bilişsel Davranış Terapisi (CBT) önerebilir. Bununla birlikte, bu tür bir tedavi, ciddi tomofobi vakalarıyla ilişkilendirilmiştir.
Tomofobinin günlük hayata etkisi
Tomofobi, tıbbi prosedürlerden kaçınma ile sonuçlanan bir anksiyete bozukluğudur. Bu fobisi olan kişiler, yoğun tıbbi prosedür korkusu nedeniyle iş, okul veya ofisi kaçırır. Tomofobi, bilişsel davranışçı terapi veya psikolojik bir değerlendirme ile teşhis edilebilir. Tomofobinin belirtileri arasında yüksek kalp hızı, terleme ve titreme bulunur. Bu fobiyle başa çıkmak için prosedürün kendisi hakkında bilgi edinmek ve korkularınızı doktorunuzla tartışmak önemlidir. Aşırı durumlarda, bilişsel davranış terapisi yardımcı olabilir.
Tomofobinin bilinen bir nedeni olmasa da biyolojik ve çevresel faktörlerin buna katkıda bulunması muhtemeldir. Örneğin, genetik katkıda bulunan bir faktördür. Her iki ebeveynden miras alınan genler, tomofobinin gelişiminde rol oynar. Ebeveynlerin fobileri olduğunda, çocukların onları geliştirmesi daha olasıdır. Bir ebeveynin belirli bir fobisi varsa, ebeveynlerinden gelen genler çocuklarına geçer. Genlerdeki değişiklikler de tomofobiye katkıda bulunabilir.
tomofobi belirtileri
Tomofobinin bilinen kesin bir nedeni bulunmamakla birlikte, semptomları yönetmek için birçok etkili tedavi vardır. Bilişsel davranışçı terapi, maruz kalma terapisi ve bazı psikiyatrik ilaçların tümü, durumu tedavi etmenin etkili yolları olabilir. İşte en yaygın seçeneklerden bazıları. Tomofobi için tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. Aşağıda, semptomları yönetmek ve kaygıyı azaltmak için en etkili yöntemlerden bazıları listelenmiştir.
Tomofobi birçok faktörden kaynaklanabilse de bilinen bir neden yoktur. Bununla birlikte, bazı faktörler bozukluğun başlamasına katkıda bulunur. Bazı insanlar travmatik olaylardan sonra veya diğer insanların belirli durumlara korkuyla tepki verdiğini gördükten sonra tomofobi geliştirir. Diğer insanlar, otonom sinir sistemini etkileyen vazovagal senkop olarak bilinen bir durum nedeniyle tomofobi geliştirir. Hastanın tıbbi prosedürlerden korkması, vazovagal senkop adı verilen tıbbi bir durumla ilgili olabilir.
İyatrofobi için tedavi seçenekleri
İyatrofobi psikopatolojik bir bozukluk olmamasına rağmen, bir kişinin doktor muayenehanesindeki davranışı üzerinde etkisi vardır. İyatrofobisi olan hastalar, tıbbi ziyaretler sırasında daha az bilgi ararlar ve sıklıkla fiziksel semptomlar yaşarlar. Yakın zamanda yapılan bir tıbbi ziyaret, bir hastanın kaslarının sıkıldığını ve solgun görünümünün, basit bir fizik muayeneye bile izin vermesini engellediğini ortaya koydu. Mantıksız ve mantıksız görünse de, iyatrofobi tıbbi sisteme mantıklı bir yanıttır.
Doğru tedaviyi alabilmek için iyatrofobiden muzdarip bir kişinin bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmesi gerekir. Bu profesyonellerin çoğu internet veya telefon üzerinden çalışsa da, diğerleri yüz yüze hizmet vermektedir. Randevu sırasında hasta bir arkadaşını getirebilir veya müzik veya televizyon programları ile dikkatini dağıtabilir. Klinisyen ayrıca asıl tedaviye geçmeden önce kişinin ofiste rahat olduğundan emin olacaktır.
Takofobi için tedavi seçenekleri
Takofobi, hız korkusundan kaynaklanan özel bir fobidir. Takofobisi olan insanlar, hızlı hareket eden nesnelerden sadece söz edildiğinde müdahaleci, ezici bir endişe yaşarlar. Bu korkudan dolayı hızlı hareket eden cisimlerin olduğu yerlerden kaçınmaya çalışırlar. Ayrıca, bu nesnelere maruz kalmalarını azaltmak için yüksek hızlı araçlarda seyahat etmekten kaçınabilirler. Takofobi için birkaç tedavi seçeneği olmasına rağmen, fobinin semptomlarının üstesinden gelmenin en iyi yolu, yöntemlerin bir kombinasyonudur.
Takofobi için bir tedavi şekli maruz kalma terapisidir. Maruz bırakma terapisi bir psikoterapi şeklidir ve hastayı fobinin tetikleyicilerine dramatik bir şekilde maruz bırakmayı içerir. Maruz kalma tedavisi altı aydan bir yıla kadar sürebilir, ancak bazı hastalarda mucizevi sonuçlar göstermiştir. Hastaya korkuyu yönetmeye yardımcı olması için ev işleri, yoga seansları ve günlük bir günlük verilir. Maruz kalma tedavisinin süresi, durumun ciddiyetine bağlı olacaktır.