İçindekiler
Folik Asit
Folik asit B grubundan bir vitamindir. Hücre bölünmesi ve DNA sentezi süreçlerinde önemli yeri olan bir vitamin türüdür. B9 veya folat vitamini olarak da bilinmektedir. Yeşil yapraklarda yoğun olarak bulunduğundan folik asit adı 1314verilmiştir. Folik asit eksikliği vücudumuzda ciddi denge kayıplarına yol açabilir.
Folik Asit Ne işe Yarar?
Folik asit vücutta yeni hücre yapımı, kan yapımı ve DNA sentezi gibi önemli süreçlerde rol oynamaktadır. Damar sertliğini azaltan folik asit, kalp krizi, bunama ve felç gibi kötü hastalıkların oluşmasını engellemektedir. Özellikle hamilelikte ve hatta hamilelik öncesinde doktor tarafından anneye verilen bir ilaçtır. Hamilelikte veya hamilelik öncesi annenin rahat bir süreç geçirebilmesi ve bebeğin gelişimi için folik asit takviyesi mutlaka verilmektedir.
Folik Asit Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Kansızlık, aşırı yorgunluk, unutkanlık, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi belirtiler ile vücuttaki eksiklik kendini göstermektedir. Bu belirtiler doğrultusunda mutlaka bir doktora gidilmelidir. Doktorun hastadan isteyeceği kan tahlilinin sonucuna göre vücuttaki eksiklik tespit edilmektedir. Bunun doğrultusunda gerekli ilaçlar ile tedavi yapılmaktadır.
Hamilelikte Folik Asit Kullanmanın Nedenleri?
Folik asit bebeğin omurga ve beyin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan ve ya hamile kalan bayanlara mutlaka folik asit takviyesi verilmektedir. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında bu vitamine ihtiyaç artmaktadır. Nedeni ise; 3. ve 4. haftalarda beyin ve spinal kord gelişimi oluşmaktadır. Annenin hamile kalmadan folik asit kullanmaya başlaması bebek içinde annenin kendisi içinde avantaj olarak görülmektedir. Beyin hasarları ve beyin gelişiminin yarım kalması gibi ciddi sorunların daha az görülmesini sağlayan bir vitamindir. Başka ülkelerde yapılan araştırmalarda ise annenin hamilelikte folik asit kullanması otizm hastalığını önlediği sonucu çıkarılmıştır.
Folik Asit Eksikliği Neden Olur?
Folik asit bulunan yiyeceklerin tüketilmemesi ilk şart olarak gösterilmemektedir. Böbrek ve ya karaciğer ile ilgili bir rahatsızlığı olan kişinin sık idrara çıkması vücuttaki folik asit miktarını azaltmaktadır. Kanser hastalığı, kan ve dolaşım ile ilgili hastalıklarda vücuttaki folik asit seviyesinde ciddi düşüşler yaratmaktadır.
İçinde Folik Asit Bulunan Besinler
Mercimek; folik asit bakımından en zengin besinlerin başında gelmektedir. İçinde demir, lif ve birçok yaralı besin barındırmaktadır. Yapraklı yeşilliklerden; taze ıspanak ve karalahana bunlardan bazılarıdır. Özellikle çiğ olarak tüketilmeleri önerilmektedir. Turunçgillerde de bol miktarda bulunmaktadır. Portakal, tavuk ve ya kereviz ile de tüketildiğinde bol miktarda vitamin içermektedir. Buharda pişirilmiş kuşkonmaz folik asit deposu olarak bilinmektedir. Başka bir folik asit içeren bakliyat ise kuru fasulyedir. Tahıllı ekmek ve kahvaltılık gevrek, ay çekirdeği ve avokado da bol miktarda folik asit içermektedir. Avokado bebeğin beyin gelişimi içinde önemli bir besin kaynağıdır. Doktor tavsiyesi ile alınan folik asit takviyesinin yanı sıra içerisinde folik asit bulunduran doğal besinlerde tüketilmelidir. Doğal besinlerin insan sağlığını tehdit edici hiç bir yan etkisi bulunmamaktadır.