Hastalık, herhangi bir semptom ortaya çıkmadan yıllar önce beynin hafıza kısmında başlar. Nöronların kaybı yıllar içinde bir düzen içinde yayılır ve beyin ileri aşamada küçülebilir. Nöronlar üzerinde toksik etkisi olan bir protein parçası olan beta-amiloid birikiminden kaynaklandığına inanılıyor. Amiloid plaklar diğer hücresel kalıntıları içerir. Ayrıca sinir hücresi iletişimini de engellerler. Alzheimer hastalığının nedeni hala bilinmemekle birlikte, erken belirtiler bunamanın bir faktör olabileceğini düşündürmektedir.
Tanıya ek olarak, bu hastalığa sahip kişiler olası risk faktörleri açısından değerlendirilmelidir. Alzheimer’ın tedavisi yoktur ve bilinen tek tedavi bakımdır. Hastalık, beynin ilerleyici, geri dönüşü olmayan bir dejenerasyonudur. Hastalığın yönetiminde başarılı olmak için, Alzheimer hastalarının bakımları hastalık süresince dikkatle izlenmelidir. Alzheimer, insidans ve prevalans olmak üzere iki ana istatistik ile karakterize edilir. Hastalığın insidansı, belirli bir zaman dilimindeki yeni vaka sayısıdır. Prevalans, bir popülasyondaki teşhis edilen vaka sayısıdır.
Beyinde milyarlarca sinir hücresi vardır. Hastalık bu bağlantıları etkileyerek sinir hücrelerinin ölümüne yol açar. Sinir hücreleri arasındaki bağlantı kaybına ek olarak, proteinler plaklar ve yumaklar adı verilen anormal yapılar oluşturmak için birikirler. Sinir hücreleri öldükçe, beynin yaşlanma süreci düzensizleşir. Neyse ki, hücreler arasında mesaj göndermek için gerekli olan kimyasal habercilerin üretimini artırmak için ilaç tedavileri mevcuttur. Yeterince erken tespit edilirse, semptomlar başlamadan önce hastalık tedavi edilebilir.
Belirtiler
Hastalığın erken evrelerinde hafıza kaybı ana semptomdur. Diğer semptomlar kişilik değişiklikleri ve günlük aktivitelerle ilgili sorunları içerir. Alzheimer teşhisi, tıbbi bir öykü ve kapsamlı bir nörolojik muayene ile konur. Hastalık, hafıza kaybına ek olarak dil ve görmeyi de etkiler. Şu anda Alzheimer için bir tedavi bulunmamakla birlikte, tedavi ve araştırmalar devam etmektedir. Bu hastalık göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir sağlık durumudur. Sadece fiziksel rahatsızlığa neden olmaz, aynı zamanda kalıcı zihinsel engelliliğe de yol açabilir.
Alzheimer hastalığı muayenesi bir dizi testi içerir. Beyindeki amiloid proteinin varlığını belirlemek için spinal musluk olarak da bilinen bir lomber ponksiyon yapılacaktır. Ayrıca semptomlar ortaya çıkmadan önce Alzheimer hastalığı tedavilerini değerlendirmek için kullanılır. Alzheimer hastalığını teşhis etmek için kullanılan bir diğer test ise beyinde anormal aktivite gösteren pozitron emisyon tomografisidir (PET). PET taraması, bilişsel gerilemeye neden olabilen amiloid proteinlerini de tespit edebilir.
Araştırmacılar, zihinsel olarak uyarıcı faaliyetlere yaşam boyu katılımın hastalık riskini azaltabileceğini bulmuşlardır. Sanat ve dans derslerine katılan ve sosyal etkinliklere katılan kişiler, daha sonraki yaşamlarında bilişsel becerilerin korunmasına yardımcı olabilir. Sosyalleşmek ve masa oyunlarına ve sosyal aktivitelere katılmak da hafızanın korunmasına yardımcı olacaktır. Gösteri sanatları veya bir enstrüman çalmak da hastalığa sahip kişilerin sağlıklarını ve yaşam kalitelerini korumalarına yardımcı olacaktır. Alzheimer için bir tedavi olmamasına rağmen, bu tedavilerin etkilenen kişinin normal ve üretken bir yaşam sürmesine yardımcı olacağı umulmaktadır.