Sık sık İdrar yolu enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmada fayda var. Ultrason, BT taraması veya MRI sipariş edebilirler. Doktorunuz ayrıca mesanenizin ve üretranızın durumunu kontrol etmek için bir sistoskop muayenesi yapabilir. Antibiyotikler, İdrar yolu enfeksiyonları için en yaygın tedavidir, bu nedenle reçeteli tüm ilaçlarınızı aldığınızdan emin olun. Ayrıca ağrı kesici ilaçlar ve bir ısıtma yastığı da reçete edilebilir. Bazı durumlarda ise daha uzun tedavi almaları gerekebilir.
Doktorunuz muhtemelen enfeksiyon türünü belirlemek için idrar testleri yapacaktır. Bir idrar testi kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini, bakterileri ve proteini tespit edebilir. Bu test ayrıca mevcut bakteri türüne göre bir teşhis verecektir. Enfeksiyonu tanımlamak için idrar kültüründen de geçebilirsiniz. Bulunan bakteri türüne bağlı olarak doktorunuz antibiyotik tedavisi de önerebilir. Belirtileriniz devam ederse, ek testler yaptırmanız gerekebilir.
Bağırsaklardan ve deriden gelen bakteriler mesane enfeksiyonlarına neden olabilir. Bakteriler mesaneye ulaşır ve İYE’ye neden olur. Herhangi bir yaş ve cinsiyetten bir kişi İYE geliştirebilir. Kadınlar, daha kısa üretraları nedeniyle İYE geliştirmeye daha yatkındır. Cinsel aktivite ayrıca bakterileri üretraya itebilir. Ayrıca diyaframı olan kişilerde İYE geçirme riski daha yüksektir.
Üretranın enfeksiyonu, GI bakterilerinden kaynaklanıyorsa İYE’ye yol açabilir. Dahası, kadınların üretraları erkeklerden daha kısadır, bu da bakterilerin anüsten mesaneye kadar gidebileceği mesafeyi azaltır. Örneğin, yeni bir cinsel partnere sahip olmak İYE geliştirme riskini artırır. Cinsel ilişki de sistit için bir risk faktörüdür. Bununla birlikte, sistit ile ilişkili birkaç semptom vardır.
İYE meydana geldiğinde, üretradaki enfeksiyon böbrek enfeksiyonuna yol açabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Genellikle üretradaki bakteriler enfeksiyona neden olur. Bazen bakteriler mesaneye de gidebilir ve böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Bakteriler bu risklerden kurtulabilirse, enfeksiyonun yayılması muhtemeldir. En sık görülen semptomlar pelviste yanma ve ateştir. İdrar yolu enfeksiyonu çekiyorsanız, tedavi seçenekleri için doktorunuza danışın.
Ağır vakalarda, doktor antibiyotik reçete edebilir. Ancak çoğu durumda sistit tedavisi gerekli değildir. Hafif vakalarda enfeksiyon kendiliğinden geçer, bu nedenle tıbbi müdahaleye ihtiyacınız yoktur. Antibiyotikleri aldıktan sonra semptomlar kaybolmazsa, ağrı ve rahatsızlığı hafifletmek için bazı kendi kendine yardım önlemleri deneyebilirsiniz. Bir eczacı da tavsiyede bulunabilir. Doktorunuz tanıyı doğruladıktan sonra, enfeksiyon temizlenene kadar reçete edilen antibiyotikleri uygulamalısınız.
Bazı ilaçlar da mesane iltihabına neden olabilir. Çoğu ilaç vücuttan geçer ve üriner sistem yoluyla vücuttan çıkar. Bu ilaçların bazıları mesaneyi tahriş eder ve sistite neden olur. Bazı kişilerde radyasyon tedavisinin, kemoterapi ilaçlarının ve olası tahriş edici maddelerin yan etkisi olarak mesane iltihabı da gelişebilir. Bunların yanında sistit başka bir hastalığın komplikasyonu da olabilir. Çoğu insan için tedavi, enfeksiyonun altında yatan nedene göre belirlenir.