Üzümün Sağlığa Faydaları
Araştırmalar, resveratrolün üzümlerde üretilebileceğini ortaya koydu. Üzümün sağlığa faydaları ve şaraplaştırma süreci, iklim koşulları ve tarımsal uygulamaların kullanımı dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından düzenlenir. Bazı üzüm çeşitleri diğerlerinden daha yüksek düzeyde resveratrol içerir.
Üzümde bulunan resveratrol iki şekilde üretilebilir. Bir yöntem, saklama sırasında üzüm kabuklarına ozon uygulamaktır. Bu yöntemin trans-resveratrol seviyelerini arttırdığı kanıtlanmıştır. Ancak bunları istikrarlı bir şekilde artırmayı başaramadı. Diğer yöntemler arasında fümigasyon bulunur. Üzümlerin ozonla fümigasyonu, depolama sırasında mantar saldırısını kontrol etmek için kullanılmıştır. Ancak bu yöntem resveratrol düzeylerini artırabilir.
Üzümlerde resveratrol sentezi üzerine araştırmalar devam etmektedir ve muhtemelen antioksidan anlayışımızı geliştirecektir. Bununla birlikte, doğal resveratrol seviyeleri, küresel bir tüketici tabanının ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yüksek değildir. Maya, bakteri ve rekombinant bitkilerle biyotik sentez de dahil olmak üzere, maddeyi büyük miktarlarda üretmenin başka yolları da vardır.
Resveratrol, çok çeşitli faydalı etkileri olan güçlü bir antioksidandır. Kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmanın yanı sıra kan şekerini düşürmeye de yardımcı olur. Üzüm, resveratrol ile zenginleştirilmiş düşük glisemik, düşük GI gıdalardır. Üzüm ayrıca güçlü kemikler ve kalp sağlığı için önemli olan K vitamini bakımından da yüksektir. Ayrıca antienflamatuardırlar ve kan basıncını düşürebilirler.
Resveratrolde doğal olarak yüksek olan birkaç üzüm çeşidi vardır. Bolivya ve Şili’nin dağlık bölgelerinde yetişen üzümler, daha ılıman iklimlerde yetişenlerden daha yüksek seviyelerde trans-resveratrol içerir. Ek olarak, bazı üzüm çeşitleri resveratrol metabolizmasına daha duyarlıdır.
Üzümlerde resveratrol sentezi üzerine yapılan araştırmalar, antioksidanın üretilebileceği çeşitli mekanizmaları ortaya çıkarmıştır. Bitkiler bir savunma mekanizması olarak resveratrol üretir. Üretimi üzümlerdeki genler tarafından düzenlenir. Bu genlerin birçoğu, çeşitli elisitörler tarafından indüklenebilir.
Üzümlere ek olarak, yer fıstığı, yaban mersini ve kızılcıkta resveratrol bulunabilir. Araştırma sınırlı olsa da, üzümlerdeki resveratrolün kalp hastalığı ve iltihaplanma riskini azaltmaya yardımcı olması mümkündür.
C vitamini
Üzüm, vücutta güçlü antioksidanlar olarak işlev gören yüksek konsantrasyonda polifenoller içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerle etkileşerek, hücrelere zarar vermelerini ve oksidatif stresi tetiklemelerini önleyerek çalışırlar. Serbest radikaller, çevredekilerden elektron çalarak hücrelere zarar verebilir ve birçok hastalığa yol açabilir.
Üzüm ayrıca vücudu kansere karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidan olan resveratrol içerir. Ayrıca bağışıklık sistemini destekler ve vücudun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olurlar. Vücudu virüslere ve bakterilere karşı koruyan antimikrobiyal özelliklere sahiptirler. Ayrıca üzüm, güçlü kemikler oluşturmak ve sağlıklı bir kardiyovasküler sistemi korumak için önemli olan yeterli miktarda K vitamini içerir.
Üzüm ayrıca manganez adı verilen bir besin içerir. Bu mineral vücudumuzda az miktarda bulunur, ancak sağlıklı kemikler için gereklidir. Bu mineral vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur ve kemiklerin oluşmasına yardımcı olan temel enzimlerin üretilmesine yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır ve hormon seviyelerini düzenler.
Üzüm ayrıca hücresel hasarı azaltan, hücre zarlarını koruyan ve iltihaplanmaya neden olan kimyasal reaksiyonları sınırlayan antioksidanlara sahiptir. Bu etkiler felç, kalp hastalığı ve bunama riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Üzüm ayrıca kan basıncını dengeleyen ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltan lif ve potasyum açısından da zengindir. Ayrıca, damar sistemini koruyan ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan resveratrol adı verilen bir bileşik içerirler.
Üzümde bulunan antioksidanlar, belirli kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Üzüm ayrıca bağırsak sağlığında rol oynayabilen ve kiloyu kontrol edebilen flavonoidler içerir. Üzüm, önerilen günlük C vitamini miktarının tahmini olarak %27’sini içerir. Ayrıca bağışıklık sistemini destekler ve vücudun demiri emme yeteneğini geliştirir.
Bir porsiyon üzüm bir kasedir. Smoothie’lere veya salatalara eklenebilirler. Ayrıca tatlı bir muamele için üzümleri dondurabilirsiniz. (Yardımcı Kaynak: personel sağlık)