İçindekiler
Uyku Testi | Uyku Tatili
Çoğu insan sağlıklı olabilmek için doğru ürünler ile beslenmek zorunda olduğunun ve egzersiz yapmaları gerektiğinin farkındadır. Peki ya uyku? Tüm ömrümüzün yaklaşık üçte birini uykuda geçiriyoruz. Her zaman daha sağlıklı ve konforlu bir hayat için düzenli uykuya ihtiyacımız var ama çoğumuz uyku ile mücadele ediyoruz. Yapılan araştırmalara göre her beş kişiden dördü haftada en az bir kere uyku problemi yaşadıklarını ve güne yorgun olarak başladıklarını söylüyorlar. “Peki düzenli uykunun sırrı ne?” sorusunun cevabı için bir yastık alıp kıvrılın ve makalemizi okumaya devam edin.
Gerçekten ideal Uyku süresi ne kadardır?
Uzmanlara göre eğer uyandığınızda kendinizi uykunuzu almamış bir şekilde buluyorsanız; anlayın ki uyku ile ilgili problemleriniz var.
Aslında günde ne kadar uyumanız gerektiğini en iyi kişinin kendisi belirliyor. Eğer yorgunsanız veya ağır bir işte çalışıyorsanız muhtemelen daha fazla uyumaya ihtiyacınız olacaktır. Ancak bilim insanların araştırmalarına göre gece 7 saat uyuyan insanlar diğerlerine göre daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü oluyorlar. 7 saatten az uyumak; obezite, kalp hastalıkları, depresyon ve bağışıklık sisteminin bozulması gibi birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Ancak uyku ihtiyaçlarını her insana ve yaşa göre aynı şekilde değerlendirmek yanlış olur. Ulusal Uyku Vakfı, yakın zamanda uyku önerilerini yaşa göre tekrar güncelledi fakat belirlenen bu rakamlar herkese göre aynı sonuçları vermiyor. Yazımızın devamında verdiğiniz cevaplar ile günde kaç saat uyumanız gerektiğinin cevabını alacaksınız.
Gün içerisinde uykunuz geliyor mu?
Bu basit gibi görünün soru aslında yeterli uyku alıp almadığınız hakkında size cevap veriyor. İş yerinizde veya okulda, kendinizi sık sık yorgun hissediyorsanız, sabah işe ya da okula gitmeniz gerekirken uyuyakalıyorsanız vücudunuz size yeterince uyku almadığı sinyallerini veriyor demektir. Bir gece 7 veya 8 saat uyuyup hala yorgun bir şekilde kalkıyorsanız, uykusuzluk veya uyku bozuklukları çekiyor olabilirsiniz. Bir doktora başvurup bir uyku çalışması testi geçirmeniz gerekebilir.
Uyku Testi
Yukarıda belirttiğimiz gibi günde yedi sekiz saat uyuyup aslında yeterli olduğunu düşünüyor fakat hala güne dinamik bir şekilde başlayamıyorsanız, bu etkinlik ile uyku düzeninizi test edebilirsiniz, yani uyku testi yapabilirsiniz.
Haydi gelin teste başlayalım: Öncelikle kendinize haftanın bir gününü belirleyin ve kağıt kaleminizi hazırlayın:
1. Her gün yatmaya gittiğiniz saati ve uyandığınız saati yazın.
2. Uyuduğunuz toplam saat sayısını belirleyin. Eğer gece uykunuz bölünüp uyanırsanız bunları not edin.
3. Her sabah uyandığınızda nasıl hissettiğinizi not alın. Dinamik, dünyayı fethetmeye hazır bir şekilde mi yoksa yorgun hiç bir şey yapmak istemeyen bir ruh haliyle mi uyandığınızı defterinize yazın.
Bir haftalık süre boyunca defterinize not ettiğiniz bilgilerin çıktısını alın. Eğer uyku düzeninizle ilgili bir problem varsa yazdığınız günlük bunu gün ışığına çıkaracaktır. Bu tetstten sonra “günde yedi saatten fazla uyuyorum” diyen bireyler aslında günde üç dört saat uyuduğunu farkedecektir.
Eğer teste rağmen herşeyin doğru gittiğini ve hala yorgun bir şekilde uyandığınızı düşünüyorsanız bir doktora başvurmanızda yarar var. Bu testten fayda göremediyseniz gelin başka bir test yapalım.
Uyku Tatili
Kişisel uyku ihtiyaçlarını gerçekten tanımlamak ister misiniz? O zaman bu “uyku tatili” testini deneyin. Bunun için tatil günlerini seçin, çünkü bu test 2 hafta boyunca erken kalkmamanız gereken günlerde yapılabilir. Test aslında çok basit. Yine kağıt kaleminizi hazırlayın ve aşağıdaki maddeleri takip edin:
1. Her gece aynı uyku zamanını seçin.
2. Alarmınızı kapatın.
3. Uyandığınız zamanı kaydedin.
İlk bir kaç gün diğer günlere göre daha fazla uyuduğunuzu gözlemleyeceksiniz. Bu nedenle bu test iki hafta boyunca uygulandığı takdirde daha kesin sonuçlar verecektir. İki hafta sonunda örneğin her gün 00:00’de yatağa girip yaklaşık 8:00’da kalkıyorsanız bilin ki vücudunuzun ihtiyacı olan uyku saati 8 saattir. Erken kalkmanız gereken durumlarda da (iş, okul) 8 saat uykuyu tamamlayacak şekilde yatağa girmeniz, güne dinç bir şekilde başlamanıza yardımcı olacaktır.