İçindekiler
Sigaranın Ölümcül Zararları
Sigara içinde barındırdığı zehirli maddeler dahilinde insan sağlığını tehdit eden en tehlikeli ürünlerin başında gelir. Bağımlılık yapıcı bir madde olmasının yanında serbest bir şekilde satılabilmesi toplum için yalnızca bir sağlık sorunu olmamakla beraber aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir sorundur.
Sigaranın içinde bulunan en zararlı maddeler arsenik (fare zehri), hidrojen siyanid (gaz odalarında kullanılan zehir), tiner ve amonyaktır. Bunların dışında 4000’in üzerinde toksik ve kanserojen madde bulunmaktadır. Bu maddeler en fazla akciğere zarar verip burada katran oluşmasına sebep olur.
Sigara içen insanlarda damarların zamanla daralması ile birlikte dokulara gelen oksijen ve kan miktarı azalır. Dokulara yeteri kadar kan ve oksijen gitmemesi sonucu olarak ise organlarda çeşitli hasarlar meydana gelir. Bu durumda ise başta akciğer kanseri olmak üzere vücutta tüm kanserlerin oluşma riskini arttırmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre sigaranın diğer kötü alışkanlıkları da tetiklediği ortaya çıkmıştır. Özellikle sigara kullanan gençlerin, içmeyenlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu isteği olduğu görülmüştür. Sigara kullanan gençler, başka bir uyuşturucu madde kullanmasa bile, sigara bağımlısı bireyler haline gelmekte ve bu kimyasallara ömür boyu maruz kalmaktadırlar. Bunun yanında gençlerin bu bağımlılığa esir olmaları yetişmekte olan çocuklar için çok kötü bir örnek teşkil etmektedir.
Sigara Kullanımının Oluşturduğu Kötü Etkiler
Sigara kullanımının oluşturduğu kötü etkileri özetleyecek olursak, cilt hastalıklarına bağlı olarak kişileri yaşlı göstermesi, diş ve diş eti hastalıkları, tat alma eksikliği, yutak, ağız, mide, akciğer, pankreas, rahim ve mesane kanseri riskinde artış, damarların tahribatından dolayı kalp krizi ve damar tıkanıklığı, beyin felci ve hatta ileri yaşlarda alzheimer, gözlerde katarakt, iktidarsızlık, kemik erimesi, ruhsal gerilim ve uykusuzluk gibi kötü hastalıklar örnek gösterilebilir. Ne yazık ki sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Uzmanlara göre 15 yıl boyunca sigara içen hastaların kesinlikle bu hastalıklardan birine yakalanacağı belirtilmektedir.
Sigarayı Bırakınca Vücudumuzda Olanlar
Bu kadar olumsuz etkilerine karşın sigarayı bırakan insanlarda ilk 20 dakikasından başlamakla beraber vucüt hızla kendini temizlemeye başlar. 8 saat sonra vücuttaki oksijen düzeyi normali çıkar, 24 saat sonra ise kalp krizi tehlikesi azalır. Birbirini takip eden haftalarda ise akciğer fonksiyonları yüzde 30 oranında iyileşme gösterir. 1 – 9 ay arasında öksürük krizleri, halsizlik ve nefes ile ilgili problemlerde azalma görülür. Sağlık yaşama adım atılmış sigara bırakma kararından 5 sene sonra ise akciğer kanserinden ölme tehlikesi yarı yarıya azalmış olur. 10 yıl sonunda akciğer kanseri tehlikesi, hiç sigara içmemiş insanlarla aynı düzeye gelir.
Sigarayı Bırakma Kararı ve Projesi
Sigaraya başlamak kolay fakat bırakmak zor bir iştir fakat imkansız değildir. Sigara bırakmada ilk 3 gün çok önemlidir. Kişiler bu zaman zarfında; sigarayı akla getirecek ortamlardan uzak durma, fiziksel aktivite yapma, kafeinden uzak durma gibi eylemleri yaparak bu süreci daha kolay atlatabilir. Ayrıca sigara bırakmak isteyenler bu aşamada Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü Sigara Bırakma Projesi‘nden de destek alabilirler.
Sigarayı bırakmak için en iyi gün tam da bugün. Geç olmadan kendinize sigarayı bırakmak için bir yol belirleyin ve kararlı olun.. Sağlık dolu yeni hayatınızın tadını çıkarın.
Yorum Yok