Sinüzite kelimesiyle sürekli karşılaşmışızdır. Genellikle kış aylarında karşımıza daha fazla çıkar bu kelimedir. Sinüsler burunda bulunan kemiklerin oluşturduğu hava boşluğuna verilen isimdir. Yeni doğan bebeklerde ethmoid ve maksiller sinüs vardır zamanla ergenlik döneminde bu sinüslere sfenoid ve frontal sinüsler eklenir. Bu sinüsler sonradan oluşur. Sinüsler sayesinde burnumuzdan alınan havanın nemlenmesini sağlar, kafa travmalarından korur, bizler başımızı rahat bir şekilde dik tutabiliriz çünkü sinüsler hava boşluğuna sahiplerdir bu da başımızın ağırlığını azaltmış olur.
Sinüslerin boşluklarının içinde mukus dediğimiz bir madde vardır, mukusun iltihaplanması sonucunda sinüzit dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Peki, bu sinüzitin belirtileri nelerdir ya da sinüzitten korunmak için ne yapmalıyız?
Sinüzit Belirtileri
Sinüzit belirtileri Genellikle nezle ya da gripten SONRA gelişen bir hastalıktır sinüzit. Burnum tıkalı olur, burunda akıntı olabilir sarı ya da açık yeşil renklerinde, daha çok gözaltlarında olmak üzere yüz genelinde yoğun bir ağrı olur. Sinüslerin dolu olmasından dolayı balgam, öksürük olabilir, ağrı dişe de vurabilir diş ağrısı olur, ateş de görülebilir, bazı bireylerde ağız kokusu olabilir. Daha çok çocuklarda sinüzit ile birlikte iştahsızlık, halsizlik, mide bulantısı görülebilir.
Kendinizde bu belirtilerden bir kaçının olduğu fark ettiyseniz hemen ” ben sinüzitim” demeyin. Çünkü her hastalıkta olduğu gibi her bireyde hastalık farklı bir etki sağlayabilir ve bazı hastalıkların ortak belirtileri olabilir. Bu nedenle doktora gidip muayene olup kesin bir sonuç elde ediniz. . Nedir bu sinüzit?
- 7 ila 10 günden uzun süren burun akıntısı
- Öksürük
- Göz çevresindeki şişlik
- Geniz akıntısı
- Baş ağrısı
- Yüz ağrısı
- Ağız kokusu
- Ateş
- Kulaklarda dolgunluk hissi
- Koku alma hissinin azalması
Bknz: Sinüzit nasıl geçer adlı yazımızda tüm ayrıntılara değindik.
Sinüzit Nedenleri
Sinüzit kendi içinde ikiye ayrılır. Birincisi akut sinüzit’ tir. İkincisi ise kronik sinüzit ‘tir. Akut sinüzit genellikle enfeksiyon nedeni ile sinüsler dolar ve iyileşmesi kısa sürer. Kronik sinüzitte ise bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda gelişir ve iyileşmesi ise uzun sürelidir. Kronik sinüzit sonucunda kalıcı değişikler meydana gelir.
Sinüzitten korunmak için kış aylarında yüzümüzü soğuk havaya karşı çok iyi korumalıyız, klimalı ortamlarda dikkat etmeliyiz ve uzun süre kalmamalıyız, vücudumuzu iyi korumalıyız bu yüzden vücudumuzun gerektiği vitaminleri iyi bir şekilde almamız gerekir.
- Burun yapısındaki anormallikler
- Genişlemiş adenoidler (genizetleri)
- Dalış ve yüzme
- Diş enfeksiyonları ve tedavilerinin komplikasyonları
- Burun yaralanması
- Burunda sıkışmış yabancı cisimler
- Sigara ve sigara dumanı
hypnotikcigara
sinüzit ile uyanmak 🥰