Gözün merceği çoğunlukla sudan oluşur, ancak bazı proteinler birikebilir ve materyali bulanıklaştırabilir. Lensten geçen ışık miktarının azalması, gözün net görmesini zorlaştırır ve kataraktlara neden olur. Bu koşullar, insanlar yaşlandıkça yaygındır, ancak bazı ilaçlar ve koşullardan da kaynaklanabilir. Örneğin, steroidler artrit, lupus ve şizofreni tedavisinde yaygın olarak kullanılırken, fenotiyazin aminler olarak bilinen ilaçlar, radyasyon tedavisi ve diğer durumlar katarakta neden olabilir. Semptomlar renkleri tanımada zorluk, bulanık görme ve parlak ışığa duyarlılık içerir.
Kataraktı çıkarmak için yapılan ameliyat hayat kurtarıcı bir işlem olabilir. Katarakt, maküler dejenerasyon gibi gözün diğer koşullarını da etkileyebilir. Katarakt ameliyatı genellikle lokal anestezi altında ayakta tedavi prosedürü olarak gerçekleştirilir. Bu prosedürle ilişkili bazı riskler olmasına rağmen, düşüktür ve vakaların %90’ında genellikle başarılıdır. Katarakt görme bozukluğuna neden olabilir, günlük aktivitelere müdahale edebilir ve tedavi edilmezse körlüğe bile yol açabilir. Kataraktın cerrahi olarak çıkarılması genellikle en etkili seçenektir ve genellikle zamanın yüzde 90’ında başarılıdır.
Bir doktor kapsamlı bir göz muayenesi yaparak kataraktı teşhis edebilir. Muayene sırasında, bir göz doktoru öğrenciyi kontrol edecek ve gözü bir yarık lamba mikroskobu altında inceleyecektir. Yarık lamba mikroskobu, mercek de dahil olmak üzere gözün çeşitli kısımlarına bakmak için kullanılacaktır. Muayene sırasında doktor, optik siniri ve retinayı içeren gözün arkasının daha iyi incelenmesini sağlayan öğrenciyi genişletecektir.
Katarakt, gözün doğal merceğinin bulanıklaşmasıdır. Göz merceği, ışığı retina ve beyne odaklayan vücudun hayati bir parçasıdır. Bulutlu olduğunda, iris ve göz bebeği zarar görür ve zayıflar, bu da net görmeyi zorlaştırır. Görme kaybının yaygın bir nedenidir. Bir katarakt görüşünüzü etkilediğinde, bulanık bir görüş, ışıkların etrafında haleler ve okumak için daha fazla ışığa ihtiyaç duymayı bekleyebilirsiniz.
Günümüz teknolojisi, katarakt cerrahisinin hem uzak hem de yakın görüşü düzeltmesine izin vermektedir. Son gelişmelerle birlikte fakoemülsifikasyon katarakt cerrahisinde tercih edilen yöntem haline gelmiştir. Prosedür, bulanık lensi çıkarır ve yerine şeffaf bir GİL ile değiştirir. Hastanın artık kontakt lens veya kalın gözlük kullanmasına gerek yoktur. Ameliyat sadece birkaç dakika sürer ve daha iyi uzak ve yakın görme ile sonuçlanır. Katarakt ameliyatının birçok faydası vardır.
İki tip katarakt vardır: subkapsüler ve kortikal. Subkapsüler katarakt, merceğin arkasına yakın bir yerde oluşur ve ışığı engelleyerek görüşü etkiler. Diyabet, yüksek kan şekeri ve steroid kullanan kişilerde subkapsüler katarakt gelişme olasılığı daha yüksektir. Subkapsüler olarak bilinen ikincisi, genellikle daha hızlı ilerleyen en yaygın tiptir. İlerledikten sonra hem gece görüşünü hem de okuma görüşünü etkileyebilir.