Yüksek kan şekeri seviyeleri kronik hale geldiğinde, diyabetin birçok komplikasyonuna maruz kalabilirsiniz. Yüksek glikoz seviyeleri organlarınıza ve dokularınıza zarar verir. Kalbinize, gözlerinize, ayaklarınıza ve böbreklerinize zarar verebilirler. Diyabet için özel bir tedavi bulunmamakla birlikte, yaşam tarzınızda, durumunuzu yönetmenize yardımcı olabilecek sağlıklı değişiklikler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca tip 1 diyabet geliştirmeye yatkın olabilirsiniz. Bu tip diyabet yaşam boyu süren bir durum olabilir. Aşağıda diyabet yönetimi ve komplikasyonları önleme konusunda bazı ipuçları listelenmiştir.
Tip 1 diyabet, pankreasın insülin üreten hücrelerinin yok edildiği otoimmün bir hastalıktır. Genellikle çocukluk döneminde başlar ve juvenil diyabet olarak adlandırılır. Bu tip şeker hastalığı olan kişiler her gün insülin almalıdır. Ayrıca yüksek kan şekeri seviyeleri yaşarlar ve susuz kalabilirler. Bu semptomlardan herhangi biri mevcutsa, diyabet hastaları tıbbi yardım almalıdır. Siz veya sevdiğiniz biri diyabet hastasıysa, sevdiklerinize bakmaya hazır olabilmeniz için bu durumun farklı türlerini öğrenmelisiniz.
Kontrolsüz diyabet, zayıf kan dolaşımına ve zayıf iyileşmeye neden olabilir. Bu etki özellikle vücudun kalpten en uzak kısımlarında şiddetlidir. Bu olursa, ayak parmaklarınız, ayaklarınız, bacaklarınız ve parmaklarınız kesilme riski altındadır. Diyabet, kan akışı normal olduğunda erken teşhis edilmelidir. Kan şekeriniz kontrol altına alındığında, uzun ve sağlıklı bir hayat yaşayabilirsiniz. Ayrıca, ciddi komplikasyonların gelişmesini önlemek için erken tedavi şarttır.
Bu hastalık vücudunuz kanınızdaki glikoz miktarını düzenlemek için insülin salgılar. Pankreas normalde az miktarda insülin salgılar, ancak kan şekeri seviyeniz yükseldiğinde, glikozu hücrelerinize itmek için daha fazla insülin salgılar. Kan şekeri seviyeniz düştüğünde, vücudunuz yemek yemeniz gerektiğini bildirir, bu da vücudunuzun depolanmış glikozu veya karaciğeri serbest bıraktığı ve insülinin salındığı hipoglisemi olarak bilinen duruma yol açar.
Diyabet belirtileriniz varsa tip 2 diyabet açısından değerlendirilmelidir. Aile geçmişiniz güçlüyse, diyabet geliştirme riskinizi artırır. Aşırı kilolu veya obez iseniz doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz sizi, diyabet geliştirme riskinizi azaltmak için yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanıza yardımcı olan davranışsal danışmanlık için yönlendirebilir. Durumun belirtileri olmasa bile, bunun için kontrol edilmeyi düşünmelisiniz. Uygun bir diyet ve fiziksel aktivite alarak komplikasyonları önleyebilirsiniz.
Tip 2 diyabet yaşamı tehdit edici olsa da, gestasyonel diyabet genellikle 24 haftalık hamile olana kadar fark edilmez. Hamilelik sırasında yüksek kan şekeri organlarınıza ve dokularınıza zarar verir. Böbrek yetmezliği, körlük ve sinir hasarı gibi komplikasyonlar gelişebilir. Örneğin, durum bebeğinizi düşürmenize neden olabilir. Tüm bu komplikasyonlar yaşamı tehdit edici olabilir. Peki, diyabet nedir? Ve belirtileri nelerdir? Şeker hastalığını anladıktan sonra, ne tür şeker hastalığınız olduğunu bileceksiniz.