Huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen ve işlevsel bir sindirim problemi olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda irritabl bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu veya spastik kolon olarak da adlandırılır. Bu rahatsızlık, toplumun yaklaşık olarak %15’ini etkileyen oldukça yaygın bir durumdur.
Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri genellikle karın bölgesinde kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık gibi semptomları içerir. Bazen ise hastalar hem ishal hem de kabızlık yaşayabilirler. Bu belirtiler bireyden bireye değişebilir ve rahatsızlığın şiddeti de farklılık gösterebilir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Olur?
- Bağırsak Kaslarında Anormal Kasılmalar: Bağırsakların duvarları, sindirim sırasında yiyecekleri geçirmek için kasılan kas katmanları ile kaplıdır. Huzursuz bağırsak sendromunda, normalden fazla ve uzun süren kasılmalar olabilir.
- Sinir Sistemi Anormallikleri: Sindirim sisteminde bulunan sinirlerdeki anormallikler de huzursuz bağırsak sendromuna katkıda bulunabilir. Özellikle karın gazı veya dışkıya bağlı olarak gerilme durumlarında, normalden daha büyük rahatsızlıklara yol açabilirler.
- Bağırsaklarda İltihaplanma: Bazı HBS hastalarında bağırsaklarda normalden fazla sayıda bağışıklık sistemi hücresi bulunabilir. Bu durum, aşırı bağışıklık sistemi tepkisiyle sonuçlanarak bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açabilir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Karın Ağrısı, Kramp ve Şişkinlik: Dışkılama sonrasında özellikle karın bölgesinde hissedilen ağrı, kramp veya şişkinlik hissi, huzursuz bağırsak sendromunun belirgin semptomlarından biridir. Bu belirtiler genellikle belirli bir süre sonra kendiliğinden hafifler veya tamamen geçebilir.
- Aşırı Gaz: HBS yaşayan bireylerde aşırı gaz oluşabilir. Bu durum şişkinlik hissine ve rahatsızlığa yol açabilir.
- İshal veya Kabızlık: Hastaların bazıları zaman zaman ishal yaşarken, bazı dönemlerde ise kabızlık çekebilir. Bu durum, birbirini takip eden ishal ve kabızlık nöbetleri şeklinde de görülebilir.
- Mukuslu Dışkı: Bazı HBS hastaları dışkılarında mukus görüntüleyebilir. Bu da hastaların dışkılarında anormal bir yapının bulunduğunu gösterebilir.
HBS olan hastalarda belirtiler ataklar ve remisyon dönemleri şeklinde değişkenlik gösterebilir. Bu demektir ki hastalar zaman zaman belirtilerinin daha kötü olduğu dönemler yaşarken, aralıklı olarak semptomlar tamamen kaybolabilir.