Adenit, lenf düğümlerinin iltihaplanmasıdır. Lenf düğümleri vücudun her yerinde bulunur ve vücudu enfeksiyondan korumak için çalışır. Sindirim sistemindeki bir enfeksiyon, mezenterdeki lenf düğümlerinin şişmesine ve irin üretmesine neden olabilir. Bu şişlik karın rahatsızlığına neden olabilir. Bu duruma viral veya bakteriyel bir enfeksiyon neden olur, ancak iltihaplı bağırsak hastalığı ve kanser gibi diğer durumlarla birlikte de ortaya çıkabilir. Bu tip adenit genellikle uzun vadeli sorunlara neden olmadan seyrini sürdürür. Semptomlar genellikle birkaç gün ila birkaç hafta içinde azalır.
Adenit terimi, bir bez veya bezlerin iltihaplanması için genel bir terimdir. Genellikle lenf düğümlerinin iltihabı olan lenfadenit ile karıştırılır. Adenit terimi ayrıca mezenterik adenit, farenjit, aft veya mezenterik adenit anlamına da gelebilir.
Lenfadenitin çeşitli nedenleri olabilir. Bakteriler, virüsler ve mantarlar adenite neden olabilir. Adenitin diğer nedenleri arasında bir alerji veya lenf bezlerinin iltihabı bulunur. Örneğin, salmonella, E. coli ve streptokoklar, lenfadenopatinin yaygın nedenleridir. İkincil mezenterik adenit ise intraabdominal bir inflamatuar süreçten kaynaklanır.
Karın bölgesindeki lenf düğümlerinin iltihabı, vücudun diğer bölgelerine yayılırsa yaşamı tehdit edebilen mezenterik adenitin yaygın bir nedenidir. Lenfadenit antibiyotiklerle tedavi edilir ve ayrıca kan testleri de eşlik edebilir. Enfeksiyon yeterince ciddiyse, tedavi çok ilaçlı bir antibiyotik kürü içerebilir. Bu semptomları hafifletmezse, tıbbi yardım almak gerekebilir.
Adenit için homeopatik ilaçlar arasında ekinezya ve yabani çivit bulunur. Her iki bileşen de vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Adenit için başka bir bitkisel ilaç, anti-inflamatuar özellikler içeren meyan köküdür. Mezenterik adenitten muzdaripseniz, meyan kökü semptomlara yardımcı olabilir. Bu bitki, bağırsak yolunu sağlıklı bakterilerle yükleyerek bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.
Adenit Neden Olur?
Adenitin ortaya çıkmasının birkaç nedeni vardır. Adenitin en yaygın nedeni, lenf düğümlerinin bakteriyel bir enfeksiyonudur. Alerjiler veya adenit dahil olmak üzere diğer birkaç faktör bu duruma katkıda bulunabilir. Adeniti olan kişiler nefes almakta zorluk çekebilir, bu da şiddetli ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Neyse ki, lenfadenit tedavisi genellikle çok etkilidir.
Lenfadenit belirtileri, bir veya daha fazla lenf düğümünde ağrı, şişme veya hassasiyet içerir. Lenfadenit semptomları değişebilir ve diğer tıbbi durumlara benzer olabilir, bu nedenle bu semptomları hissediyorsanız doktora başvurmanız önemlidir. Lenfadenitiniz varsa, derhal tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuz ağrı ve iltihabı azaltmak için antibiyotik veya iltihap önleyici ilaçlar reçete edebilir. Bazı hastalar ayrıca irin boşaltmak için ameliyat gerektirebilir.