Gebelikte Alkol Kullanımı
Sağlık bir çocuk doğurmayı planlayan annelerin, gebelik döneminde kesinlikle alkol almaması gerekmektedir. Gebelikte Alkol Kullanımı: Bu süreçte alınacak 1 kadeh alkol dahi zararlıdır. Kimilerine göre doktor tavsiyesi ya da onayı ile “ayda yılda bir kere” söylemi ile alkol alması bebeğin zihnine zarar vermek için yeterlidir. Gebelik sürecinde alkol kullanımı direkt olarak bebeğin beyin hücrelerini ve sinir hücrelerini etkilemektedir.
Gebelikte Alkol Kullanımı Bebeğin Zekasını Engelliyor
Bilim adamlarının çocuklar üzerinde yaptığı araştırmalar neticesinde gebelikte alınan alkolün bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Araştırma Bristol ve Oxford Üniversitelerinde yürütülmekte. Annenin alkol kullanımı annenin kanındaki alkol değerini artırdığı gibi bebeğin de kanındaki alkol seviyesini artırmaktadır. Seviyeler anne ile aynıdır. Alınan alkol annenin karaciğerinde parçalanırken bebeğin karaciğeri gelişmemiş olduğundan vücuttaki alkol ile aynı seviyede parçalanmıyor. Dolayısıyla vücuttan atılamayan alkol bebeklerin organlarının ve sinirlerinin gelişimini etkiliyor ve bebeğin zihninin zarar görmesine neden oluyor.
Yapılan araştırmalar neticesinde uzmanlar tarafından ısrarla belirtilen; hamile kalmayı düşünen ya da gebe olan kadınların alkolden uzak durması yönündedir.
İçinde alkol bulunan kokteyl gibi içecekler de zararlıdır. Gelişmekte olan çocuk zihni alkol yüzünden zarar görebilir ve çocuğun doğumundan sonra zeka geriliği yaşamasına neden olabilir.