İçindekiler
Hamilelik, bir kadının hayatında benzersiz bir dönemdir ve bebeğin sağlığının optimal olmasını sağlamak için dikkate alınması gereken birkaç şey vardır. Bunlardan bazıları Egzersiz, Diyet, Sıvı alımı ve Doğum öncesi bakımdır. Bu ipuçları, doğum yapmaya hazırlanırken mümkün olan en bilinçli kararları vermenize yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra bol bol dinlenmeye de özen göstermelisiniz.
Egzersiz yapmak
Hamilelik sırasında egzersiz, bir kadının genel sağlığını iyileştirebilir, ancak dikkat edilmesi gereken bazı önlemler vardır. Hamile kadınlar, yeni bir egzersiz rejimine başlamadan önce doktorlarına veya sağlık uzmanlarına danışmalıdır. Uygun egzersiz tekniği ile ilgili yönergeleri takip etmek de önemlidir. Temas sporları ve yüksek irtifalarda yapılan aktiviteler de dahil olmak üzere bazı egzersizler hamile kadınlar için uygun değildir. Ancak hamile kadınlar düzenli egzersiz rutinlerinden vazgeçmemelidir.
Hamilelik sırasında egzersizin riskleri hala bilinmemekle birlikte, birçok çalışma hamilelik sırasında fiziksel aktivitenin çoğu kadın için genellikle güvenli olduğunu göstermiştir. Çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı, kendinizi rahatsız hissetmenize neden olsa bile hamilelik sırasında aktif kalmanızı önerir.
Sıvı alımı
Hamilelik sırasında sıvı alımı, hamileliğin hayati derecede önemli bir bileşenidir. Bu çalışmada, gebe kadınların sıvı alımını gebe olmayan kontrollerin sıvı alımıyla karşılaştırdık. Çalışma prospektif, randomize, kontrollü bir çalışmaydı ve sonuçlarımız geniş bir hamile kadın popülasyonundan elde edilen verilere dayanmaktadır. Özellikle, hamilelik ve emzirme döneminde sıvı alımını inceledik. Kadınların ilk trimesterde ve doğumdan sonraki ilk altı ayda sıvı alımını karşılaştırdık.
Hamile kadınların doğru vücut su dengesini korumak için sıvı alımlarını artırmaları gerekir. Artan sıvı alımı kabızlık, hemoroid ve idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. Ek olarak, artan sıvı alımı vücudun iç soğutma sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
Diyet
Hamile bir kadın olarak, hamileliğiniz sırasında diyetinizi nasıl olabildiğince sağlıklı hale getirebileceğiniz konusunda tavsiyeler arıyor olabilirsiniz. Muhtemelen tahmin ettiğiniz gibi, hamilelik sırasında yemek yeme konusunda birçok farklı seçenek vardır. Hangi yiyecek seçeneklerinin en iyi olduğunu ve bebeğiniz için neyin en iyi olduğunu bilmek zor olabilir. Bununla birlikte, diyetinizi planlarken izlemeniz gereken birkaç temel kural vardır.
Yakın tarihli bir çalışma, Fransız hamile kadınların ve çocuklarının beslenme düzenlerini inceledi. Daha az kültürlü olan hamile kadınların daha sağlıklı, daha az işlenmiş diyetleri olduğunu buldu. Bu, göç durumunun hamilelik sırasında beslenme müdahalelerini bilgilendirmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu, beslenme müdahalelerini sosyal olarak dezavantajlı nüfuslar için daha etkili hale getirecektir.
Doğum öncesi bakım
Doğum öncesi bakım, anne ve bebeğin sağlıklı gelişimi için gereklidir. Bu bakıma başlamak için en iyi zaman, son tarihten en az üç ay öncesidir. Annenin ve gelişmekte olan bebeğin sağlığını izlemek için bu süre zarfında birçok kontrol yapılmalıdır. Tüm endişelerinizi veya sorularınızı medicul’unuzla tartışmanız önemlidir.
Genel olarak, doğum öncesi bakımın temel amacı bebeğin gelişimini izlemek ve annenin genel sağlığını sağlamaktır. İyileştirilmiş anne sağlığı, bebeğin sağlığını doğrudan etkiler. Diğer önemli faktörler arasında düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, zararlı maddelerden kaçınmak ve önceden var olan sağlık koşullarını yakından izlemek yer alır.
Genetik bozukluklar
Hamilelik sırasında genetik bozukluklar için çeşitli riskler vardır ve sizin veya eşinizin bunlardan etkilenebileceğinden şüpheleniyorsanız sağlık uzmanınıza danışmanız önemlidir. Genetik koşullar kromozomal anormalliklere veya ciddi doğum kusurlarına yol açabilir. Bu bozuklukların aile öyküsü de riskinizi artırabilir. Genetik bozuklukların test edilmesi, doğum öncesi bakım sürecinin normal bir parçasıdır. Çoğu test sadece kan veya tükürük örneği gerektirirken, bazıları amniyosentez gibi bebeğin etrafındaki sıvı veya doku örneğini gerektirir.
Genetik bozuklukların nedeni, tesadüfi hasar veya spontan mutasyon olabilir. Kontrol eden genin kazara hasar görmesi, erken doğum da dahil olmak üzere birçok soruna yol açabilen bir bozukluk olan akondroplaziye yol açabilir. Diğer genetik sendromlar, kromozomların alışılmadık bir şekilde hareket etmesine neden olan rekombinasyon hatalarından kaynaklanabilir. Genetik bozukluklara ek olarak, çevresel faktörler hamile bir kadının düşük veya doğum kusurları olasılığını etkileyebilir.
Grip aşısı olmak
Hamilelik sırasında grip aşısı olmak, doğmamış bebeğinizin sağlığı için önemli bir adım olabilir. Grip, hamile kadınlar arasında ciddi hastalıkların en yaygın nedenlerinden biridir ve özellikle hamileliğin son üç ayında riskler yüksektir. Grip aşısı, bronşit, zatürree, septik şok, menenjit ve ensefalit gibi hamilelikle ilgili komplikasyon olasılığını azaltabilir.
Grip aşısı hamile kadınlar ve bebeği için güvenlidir. Hamileliğin ilk birkaç haftasında ve doğumdan sonra en az altı ay boyunca etkilidir. Bazı yan etkileri olsa da bunlar genellikle ciddi değildir ve uzun sürmez. Yan etkiler arasında grip aşısından sonra kolda ağrı, baş ağrısı, ateş, kas ağrıları ve mide bulantısı sayılabilir. Grip aşısı emziren kadınlara da yapılabilir.
Rahat ayakkabılar giymek
Hamilelik sırasında ayakkabı söz konusu olduğunda, doğru seçim çok önemlidir. Kemer destekli, dolgulu iç tabanlı ve sağlam tabanlı destekleyici ayakkabılar bulmak isteyeceksiniz. İyi bir çift ayakkabı da serin ve nefes alabilir olacaktır. Doğru ayakkabı, hamilelik sırasında önemli bir sorun olabilecek ağrıyı hafifletmeye de yardımcı olacaktır.
Hamile kadınlar genellikle vücut ağrıları, şişmiş ayaklar ve hormonal değişikliklerin bir kombinasyonunu yaşarlar. Ayaklarınızı sağlıklı ve şık tutmak için destekleyici ayakkabılar bulmak çok önemlidir. Ayrıca sizi salak veya profesyonellikten uzak göstermeyecek ayakkabılara da yatırım yapmak isteyeceksiniz. Nefes alabilirlik için astarlı fileli ayakkabılar da aramalısınız. (Yardımcı Kaynak: Personel Sağlık)