Antioksidanlar nedir?
Antioksidanlar, mikro besinlerin özel bir sınıfıdır (“mikro besin” terimi, hayati metabolik fonksiyonlar için gerekli desteği sağlamak için sadece minik miktarlara ihtiyaç duyulması demektir). Antioksidanlar oksidasyonun neden olduğu zararlı kimyasal reaksiyonları engeller, oksijen ve diğer oksitleyici ajanların hücrelerin moleküler bileşenleri üzerindeki yıkıcı etkisini artırır.
C vitamini, E vitamini, selenyum ve karotenoidler ile birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan antioksidanlara örnektir. Antioksidanları yüksek gıdalar olan bitkiler, yeşil çayda bulunan kateşinler de dahil olmak üzere antioksidanlar gibi işlev gören fito-besinler bakımından zengin; resveratrol, kırmızı şarapta bulunur; ve kurkumin zerdeçalda bulunur.
Oksidasyon, bir atomun veya molekülün elektron kaybettiği sürece atıfta bulunur. Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinin vazgeçilmez bir parçasıdır, ancak sonuç olarak hücrelere zarar veren veya öldüren zincir reaksiyonlarını başlatabilen serbest radikal olarak bilinen maddeleri yarattığı için zararlı olabilir. Sonuç olarak, bitkiler ve hayvanlar, bu zararı sınırlandırmak için, çeşitli antioksidanlardan – dengensiz atomlara elektron vererek oksidasyonu engelleyen bileşiklerden – yararlanırlar. Oksidasyona bağlı kümülatif hasar, muhtemelen yaşlanmanın dejeneratif değişikliklerinden ve yaşla ilişkili birçok hastalıktan sorumludur. Genç yaşta diyetin içine antioksidan gıdalar eklemek ve yaşam boyunca devam etmek, genel sağlığın teşvik edilmesine yardımcı olur ve yaşla ilişkili çeşitli hastalıkların gelişimini yavaşlatır.