Varisli damarınız varsa, hangi tedaviyi seçeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Varis tedavisi zor olsa da, ağrı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı tedaviler vardır. Tedaviler dinlenme, bacağın kaldırılması ve elastik kompresyonu içerebilir. Bu yöntemler iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olsa da, yalnızca varis erken aşamadaysa kullanılmalıdır. Sonunda, hastalıklı damarı çıkarmak ve kapatmak için vasküler cerrahi gerekebilir.
Tedavi, venöz hastalığın tipine bağlıdır. Ülser büyükse veya ilaca dirençliyse, deri grefti veya damar ameliyatı gerekli olabilir. Hastaların küçük bir yüzdesi daha uzun bir iyileşme süresi yaşayacaktır. Bununla birlikte, varisli damarlar kalsa bile ülser için tedavi alabilirsiniz. İyileşme sürecini hızlandırmak için sıkıştırma sargılarını da kullanabilirsiniz. Ülserin kapatılması için cerrahi prosedürler de kullanılabilir.
Kronik venöz yetmezlik, durumun nedenidir. Bu, bacaklardaki damarlar kanı kalbe yeterince pompalayamadığında olur. Ortaya çıkan kan alt bacaklarda toplanır ve şişmelerine ve ülser oluşturmalarına neden olur. Bu durumun tedavisi, tekrarlamadan kaçınmak için çok önemlidir. Venöz ülserden muzdaripseniz, bunun için uygun tedaviyi almak için bir doktora gitmeniz önemlidir.
Varis ülseriniz varsa, diğer komplikasyonlar için risk altında olabilirsiniz. Vasküler ülser, sistemik enfeksiyonun bir işareti olabilir. Ağır vakalarda, ayağın veya bacağın kesilmesine neden olabilir. Ağrıya ek olarak, varis ülseri de uzuv kaybına neden olabilir. Bu nedenle, semptomları fark ettiğiniz anda bunun için tedavi aramak çok önemlidir. Ülser için çeşitli tedaviler olduğunu anlamak önemlidir.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, venöz ülserden muzdarip olabilirsiniz. Venöz staz ülseri olarak da bilinen bu durum, bacaktaki damarlar düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Bu, kanın yedeklenmesine ve açık bir yaranın oluşmasına neden olur. Tipik olarak, alt bacağın yanlarında venöz ülserler oluşur. Ek bacak problemlerine yol açabilir.
VLU’ların tedavisi değişebilir. Bir enfeksiyon ise, sistemik antibiyotik önerilir. Yeni veya tekrarlayan bir durum ise doku kültürü yapılmalıdır. Pansumanlar enfekte veya kuru ülserlere uygulanabilir. Antiseptikler de uygulanabilir. Topikal tedaviler, durumun iyileşmesine yardımcı olmak için de kullanılabilir. Varis ülserlerinin tedavisi altta yatan koşullara bağlı olacaktır.
Tedavi başarısız olursa, bir damar cerrahı durum için cerrahi tedavi önerebilir. Bir cerrah, etkilenen bacağa birden fazla kat bandaj uygulayabilir, ancak bu önlemler her zaman etkili değildir. Varis çorapları, venöz ülser tedavisi için mükemmel bir seçenektir. Sıkıştırma çorapları, sıradan destek taytlarından daha güçlüdür ve cildin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bir doktor, varis ülserinden iyileşmenize yardımcı olması için kompresyon çorapları önerebilir.