İçindekiler
Yetişkinlerde sarılık genellikle tedavi edilmez. Bunun yerine doktorlar, genellikle karaciğerle ilgili olan altta yatan durumu tedavi edeceklerdir. Semptomlar genellikle karaciğer iyileştiğinde kaybolur. Sarılık, cerrahi olarak onarılabilen tıkalı bir safra kanalından da kaynaklanabilir.
Belirtiler
Sarılık belirtileri daha ciddi durumların bir işareti olabilir. Sarılık belirtileri yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmeniz önemlidir. Bir doktor size semptomlarınız ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracak ve ayrıca fizik muayene yapacaktır. Durumu teşhis etmek için bazı testler önerebilirler.
Bazı durumlarda, şiddetli sarılık yaşamı tehdit edebilir. Durum, bakteri veya virüsleri içeren bir enfeksiyondan kaynaklanır. Genetik bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Herpesin neden olduğu enfeksiyonlar olası bir nedendir. Galaktozemi olarak bilinen genetik bir hastalık, sarılık için başka bir risk faktörüdür. Bununla birlikte, bu hastalıklar çocuklarda nadirdir. Prematüre bebeklerde karaciğerleri düzgün gelişmemişse sarılık da gelişebilir.
Sarılık, cildin, göz kapaklarının ve vücudun diğer kısımlarının sarı renk almasıdır. Karaciğer sorunları, karaciğer iltihabı veya bazı hastalıklar dahil olmak üzere bir dizi rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Sarılığı olan kişiler, semptomlarının nedenini belirlemek için hemen doktorlarına danışmalıdır.
Nedenler
Sarılık, karaciğer hastalığının neden olduğu ciltte sarı renk değişikliğidir. Sarılık yaşıyorsanız, bir doktor buna neyin sebep olduğunu belirlemek için sizi ve karnınızı muayene edecektir. Doktor ayrıca dışkı ve idrarınızın görünümünü de soracaktır. Ayrıca karaciğerinizin durumunu değerlendirmek ve altta yatan diğer koşulları aramak için bir kan testi yapabilirler. Sarılık, siroz ve kanser de dahil olmak üzere diğer durumların bir belirtisi olabilir.
Sarılık yaşıyorsanız ve sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, hemen bir doktora gitmeniz çok önemlidir. Bazı sarılık nedenleri diğerlerinden daha ciddidir, bu nedenle tedavi değişecektir. Sebebe bağlı olarak doktorunuz, özel durumunuza bağlı olarak belirli bir tedavi önerebilir.
Bir doktora görünmenin yanı sıra, çevrimiçi olarak bilgi bulabilirsiniz. Ülkenin sağlık koruma kurumu olan CDC, sarılık hakkında çeşitli bilgiler sunar. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük hastane olan Cleveland Clinic’in yanı sıra anneler ve bebeklere odaklanan kar amacı gütmeyen bir kuruluş da hastalık hakkında bilgi sahibidir. Bebeklerde sarılık da dahil olmak üzere potansiyel olarak yaşamı tehdit eden solunum yolu hastalıklarını önleyebilecek aşılar da vardır.
Tedaviler
Sarılığınız varsa, doktorunuz durumu tedavi etmek için bazı ilaçlar reçete edebilir. Bir doktor ayrıca altta yatan tıbbi durumu ele almak için bir uzman önerebilir. Her iki durumda da, sağlık hizmeti sağlayıcınız tarafından önerilen tedavi planını yakından izlemelisiniz. Tedavi seçenekleri, durumun altında yatan nedene bağlıdır ve hastaneye yatmayı içerebilir.
Sarılık, ciltte ve gözlerde belirgin sararma şeklinde kendini gösteren bir durumdur. Neyse ki, ciddi bir sağlık durumu değildir ve genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine düzelir. En sık hepatit virüsü neden olsa da, çocuklarda sarılık görünümüne neden olabilecek başka durumlar da vardır. Cildin sararmasına, karaciğer tarafından üretilen sarı bir kimyasal olan aşırı bilirubin neden olur.
Sarılığın en yaygın nedenlerinden bazıları, bilirubini karaciğerden ince bağırsağa taşıyan safra kanallarının tıkanmasını içerir. Epstein-Barr virüsü de dahil olmak üzere viral enfeksiyonlar da sarılığa neden olabilir. Diğer nedenler arasında bir karaciğer tümörü veya safra taşı bulunur. Antibiyotikler gibi bazı ilaçlar da sarılık gelişimine katkıda bulunabilir. Nedeni ne olursa olsun, durumun kötüleşmesini önlemek için sağlıklı bir diyet sürdürmelisiniz. Ayrıca, sulu kalmak için bol su için.
Sarılık tedavileri
Kan nakli, yüksek düzeyde bilirubin olan bir bebeğe yardımcı olabilir. Transfüzyon, bebeğin kanını bilirubin içermeyen bir donörün kanıyla değiştirecektir. Transfüzyondan sonra bilirubin seviyeleri hızla düşmelidir. İşlem genellikle birkaç saat sürer ve doktor birkaç saat içinde bebeğin kanını tekrar test eder. Sorunlar varsa, kan transfüzyonunun tekrarlanması gerekebilir.
Tedaviye başlamadan önce doktorunuz tam bir tıbbi öykü alacak ve fizik muayene yapacaktır. Belirtilerinizi soracak ve dışkınızı ve idrarınızı kontrol edecektir. Ayrıca kanınızda hepatit virüsüne karşı antikor olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca anormal kırmızı kan hücrelerini ve bilirubin seviyelerini kontrol edecektir. Bir karaciğer fonksiyon testi, karaciğerinizin düzgün çalışıp çalışmadığını da ortaya çıkaracaktır.
Sarılık kendi başına bir hastalık olmasa da, altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Sarılık tedavisi, altta yatan bozukluğun tedavisini içerir. Sıtma, talasemi ve hepatit A dahil olmak üzere sarılığa neden olabilecek birçok durum vardır. Bu rahatsızlıklardan bazıları tedavi edilebilse de, diğerleri ömür boyu tedavi gerektirir. Bu duruma genetik bir bozukluk da neden olabilir, ancak bu vakalar nadirdir.