Kekemelik Tedavisi Nasıl?
Kekemelik için birkaç farklı tedavi vardır. Bilişsel davranışçı terapiyi kullanmak, kekemeliğinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenmenize ve iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Kekemelik semptomlarını şiddetlendirebilecek olumsuz düşüncelerle başa çıkmanıza da yardımcı olabilir.
Kekemelik tedavisi, bozukluğun nedenlerine ve çocuğun yaşına bağlıdır. Kekemeliğin ilk belirtileri kelimelerin, cümlelerin veya hecelerin tekrarıdır. Terapist ayrıca elektronik cihazlar veya bilişsel davranışçı terapi kullanabilir. Ebeveyn, çocuklarına yardım etmede önemli bir rol oynayabilir. Tedavide ilk adım, bir konuşma-dil patoloğu tarafından yapılan bir değerlendirmedir.
Kekemenin diğer belirtileri arasında baş sallama, hızlı göz kırpma ve titreyen dudaklar bulunur. Yorgun, stresli veya heyecanlı olduğunuzda kekemelik daha da kötüleşebilir. Sinir bozucu çünkü ne söylemek istediğini biliyorsun ama yapamıyorsunuzdur. Kekemelik sosyal hayatınızı, okulunuzu ve işinizi etkileyebilir ve hatta başkalarıyla olan ilişkilerinizi bile etkileyebilir. Bu nedenle, iletişim kurmakta sorun yaşıyorsanız, durumunuz için yardım aramanız önemlidir.
Kekemelik neden olur?
Kekemeliğin iki türü vardır. İlk olarak, genetik veya çevre ile ilgili olabilir. Genetik en yaygın nedenlerden biridir. Diğer tip psikojeniktir. Beynin dil işleme kısmındaki sinirler veya kaslarla ilgili bir sorundan kaynaklanır. Aynı zamanda konuşmayı işleme biçiminizle de ilgilidir. Bu durum genellikle bir ailede kekemelik öyküsü ile ilişkilidir.
Bir çocuğun kekemeliğin üstesinden gelmesine yardımcı olmanın en önemli yollarından biri, onu onlar için daha eğlenceli hale getirmektir. Onları mükemmel konuşmaya zorlamak yerine, eğlenceli buldukları şeyler hakkında konuşmaya teşvik edin. Çocuğunuz konuyu açtığında çok hızlı konuşmaktan kaçının. Bunun yerine, çocuğunuzun cümlesini bitirmesine izin verin. Ayrıca sabırlı ve destekleyici olun ve çocuğunuza sorunu daha da kötüleştirecek görevler vermekten kaçının. Çocuğunuzun kekemeliğinin üstesinden gelmesine yardımcı olmanın en iyi yolu, kekelemenin ve yavaş konuşmanın normal olduğunu anlamaktır.
Kekemeliğin başlangıcı genellikle çocuklukta, iki ila beş yaş arasında ortaya çıkar. Çoğu çocuk, ergenliğe eriştiğinde onu aşar. Erken tedavi, durumun ortaya çıkışını önemli ölçüde azaltabilir ve çocuğun yaşam kalitesi üzerindeki etkiyi en aza indirebilir. Hatta özgüven sorunlarına bile yol açabilir. Peki, kekemelik nedir? Buna neyin sebep olduğunu öğrendikten sonra tedavi planınız üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.
Yaşam boyu sürecek sonuçları önlemek için kekemelik tedavisi erken başlamalıdır. Konuşma terapisi, küçük çocukların kekemeliklerinin üstesinden gelmeleri için harika bir seçenektir. Çocuklar, sorunlarının üstesinden gelmelerine ve benlik saygısı geliştirmelerine yardımcı olmak için terapi alabilir. Terapi, solunum desteği ve gırtlak gerginliği de dahil olmak üzere konuşma kalıplarını kontrol etmeye odaklanır. Konuşma terapisti tarafından evde öğretilen teknikleri de kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun güvenle konuşması için evde rahat bir ortam yaratmaya çalışın.