Dizanteri nedir? Bağırsakta bir kist bu hastalığa yol açabilir. Vücuda ağızdan girer ve kalın bağırsağa gider, burada açılır ve amipleri serbest bırakır. Bu amipler daha sonra bağırsaklara girer ve ülserlere ve küçük apselere neden olur. İnsanlar, oldukça bulaşıcı olan amipli dizanteri ile enfekte olan kişilerle yakın temas yoluyla koleraya yakalanabilirler.
Dizanteri Belirtileri
Çoğu insan, karın ağrısı ve kramp ile birlikte veya tek başına ishal yaşar, ancak bazıları semptomları yaşamaz. Dizanterili bir hasta, mukus, kan ve hatta taze kan içerebilen sulu dışkı çıkarır. Çocuklar ayrıca dışkılamadan önce telaşlı olacaktır. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir doktora gitmeniz en iyisidir. Doktorunuz, hastalığın süresini kısaltmak ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için antibiyotik reçete edebilir. Şiddetli vakalarda, doktorunuz parazitten kurtulmak için ilaç reçete edebilir.
Dizanteriden Nasıl Korunuruz?
Bu durumdaki kişiler iyi hijyen uygulamalı ve enfeksiyonu olan kişilerle etkileşimden kaçınmalıdır. Bu, tuvaleti kullanmadan ve yemek hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkamak anlamına gelir. İshaliniz varsa belirtileriniz geçene kadar evde kalmalı ve kendinizi iyi hissedene kadar cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Hastalığa yakalanma riskini azaltmanın en iyi yolu iyi hijyen uygulamaktır. Kirlenmiş yüzeylerden kaçının ve el yıkama solüsyonları kullanın. Ayrıca, antibiyotik veya kimyasal tedavilerle tedavi edilmiş ürünleri yemekten kaçının.
Dizanteri başlangıcını önlemenin en iyi yolu, ilk etapta ondan kaçınmaktır. Şişelenmiş su içmek ve doktorunuzun önerdiği bir diyet planına uymak, hastalığı önlemenin en etkili yoludur. Yağlı yiyeceklerden ve süt ürünlerinden kaçının. Bu yiyecekler bağırsakları tahriş edebilir ve durumu kötüleştirebilir. Ayrıca bakteri ve mantar bulaşmış gıdaları tüketmekten kaçının. Dizanteri geliştirme riskini azaltmak için, iyi hijyen uygulayın ve servis yapmadan önce yalnızca iyice pişirilmiş ve filtrelenmiş yiyecekleri yiyin.
Durumun daha kötü olmadığından emin olmak için dizanteri teşhisi önemlidir. Bu durumun tedavisi, dışkıda bulunan bakteri türüne ve semptomların şiddetine bağlıdır. Bir doktor dizanteri teşhisi koyduğunda, bir antibiyotik önerebilir veya dışkı örneği alabilir. Hasta dehidrasyon yaşıyorsa, dizanteri tedavisi intravenöz sıvı replasmanı veya endoskopi içerebilir.
Dizanteri belirtileri ortaya çıkarsa, başkalarına bulaştırmamak için ilk 48 saat evde kalmalısınız. Bulaşıcı olmanıza rağmen, hastalık birkaç gün içinde azalacaktır. Hatırlanması gereken en önemli şey susuz kalmaktır. Bağırsak hareketleriniz olduğunda su kaybedersiniz. Bu, çok tehlikeli olan dehidrasyona yol açabilir. Susuz kalmamak için kaynamış veya şişelenmiş su için. Susadığınızı hissederseniz, kaybolan tuz, glikoz ve mineralleri yenilemek için bir miktar oral rehidrasyon solüsyonu için.
Dizanteri, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygın bir hastalıktır. İshal ve kan yaygın semptomlardır. Çocuklar hastalığa yakalanmamak için kontamine su ve yiyeceklerden kaçınmalıdır. Hastalık taşıyan hayvanlardan da bulaşabilir, bu nedenle dizanteri ile enfekte olabilecek hayvanlara dikkat edin. Çocuklar, hastalığa neden olan mikropları tanıtmak için en iyi yer olduklarından, yiyecekleri ellemeden önce daima ellerini yıkamalıdır.