İçindekiler
Bu makale size gece körlüğünün ne olduğu ve nasıl tedavi edileceği ile ilgili soruların cevaplarını sağlayacaktır. A vitamini eksikliği gece körlüğünün önemli bir nedenidir, bu nedenle bu vitaminden yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. Bununla birlikte, yeterli A vitamini alamıyorsanız, vücudunuzun arzını artırmak için takviyeler alabilirsiniz. Gece körlüğünün diğer nedenleri arasında gastrointestinal cerrahi, A vitamini eksikliği ve genetik sayılabilir.
Belirtiler
Niktalopia olarak da adlandırılan gece körlüğü, düşük ışık koşullarında kişinin görüşünü etkileyen bir durumdur. Bir kişinin gece sürüş veya loş ışıkta nesneleri ve yüzleri tanıma gibi günlük aktivitelerini yapma yeteneğini büyük ölçüde etkileyebilir. Ancak gece körlüğünün kendisi tıbbi bir durum değil, başka bir hastalığın belirtisidir. A vitamini eksikliği de gece körlüğü semptomlarına neden olabilir.
Nedenler
Birçok insan, karanlıkta göremeyen insanların görüşünü etkileyen bir durum olan gece körlüğünü duymuştur. Durum hem görme keskinliğini hem de merkezi görüş alanını etkiler. Olgun yetişkinlerin vizyonunun azalması genellikle yıkıcıdır, sosyal izolasyona, aile üyeleri üzerinde strese ve hatta erken ölüme neden olur. Gece körlüğünün birçok olası nedeni vardır, ancak hepsi tedavi edilemez.
Tedaviler
Bazı gece körlüğü türleri tedavi edilebilir olsa da, bazıları değildir. Bir göz uzmanı tarafından kapsamlı bir göz muayenesi ve teşhisi, durumunuzun nedenini bulmanın ilk adımıdır. Göz uzmanı, sağlık geçmişinizin yanı sıra şiddet, başlangıç ve süre dahil olmak üzere semptomlarınız hakkında sorular soracaktır. Ailenizde gece körlüğü geçmişi varsa, altta yatan neden hakkında bir ipucu verebilir. Gözlük için uygun bir reçeteniz olup olmadığını belirlemek için gözbebeği ışık refleksi testleri de dahil olmak üzere çeşitli testler yapılacaktır.
A vitamini eksikliği
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Hindistan’daki okul öncesi çağındaki çocukların %0,8’i A vitamini eksikliği yaşıyor. Ulusal Beslenme İzleme Bürosu, A vitamini eksikliğini önemli bir halk sağlığı sorunu olarak sınıflandırdı. Hindistan’da, A vitamini eksikliği prevalansı Maharashtra’da %52’den Madhya Pradesh’te %88’e kadar değişmektedir. Pakistan’da DSÖ, her yıl A vitamini eksikliği nedeniyle yaklaşık 500.000 kör çocuğun olduğunu tahmin ediyor ve bu çocukların yaklaşık yüzde 70’i A vitamini eksikliğinden erken ölüyor.
Genetik koşullar
Koroideremi, retina ve koroidi etkileyen ve genellikle erkeklerde görülen genetik bir hastalıktır. Kadın taşıyıcılar genellikle semptom yaşamasalar da hastalığı geliştirebilirler. Semptomlar karanlıkta görme güçlüğü, ilerleyici çevresel görme kaybı ve tünel görüşünü içerir. Koroideremili bireyler çocukluklarında gece körlüğü geliştirebilirler. Koroidereminin gelişme hızı değişir, ancak gece körlüğü en yaygın semptomdur.