İçindekiler
Sinüzit tedavisi hakkında geniş ve ayrıntılı bilgiler sizlere aktarılmaktadır. Sinüs şakak, alın, burun ve göz çevresinde bulunan içi hava dolu boşluklara verilen isimdir. Sinüs boşluklarını kaplayan bir mukoza vardır. Bu mukozanın bakteriyel, mantar ve viral gibi etkenlerden dolayı iltihaplanmasına ise sinüzit denir. [1]
Sinüzite neden olan faktörler nelerdir?
Sinüzit tedavisini etkileyen faktörler arasında Saçlar ıslak bir şekilde dışarıya çıkmak, dış ortamda bulunan nem ve ısının uygun olmaması, soğuğa fazla süre maruz kalmak, bağışıklık sistemine ve buna bağlı olarak üst solunum yollarının enfeksiyon olması, sinüs ve burun anatomisi (sinüs ve burun tümörleri, burun etinin büyük olması, kıkırdak yada burun kemiğinin eğri olması, sinüs kanallarının kapalı olması, burun etinin büyüklüğü), kirli hava, sigara kullanımı ve sigara kullanım alanında fazla sürede kalmak ve alerjik rint sinüzite neden olan faktörlerdendir.
Sinüzit çeşitleri nelerdir?
Akut sinüzit: Bir aydan kısa süren sinüzit çeşididir.
Subakut sinüzit: 2 ila 12 hafta süren sinüzit çeşididir.
Kronik sinüzit: 12 haftadan uzun süren sinüzit çeşidine denir.
Sinüzitin belirtileri nelerdir?
Sinüzit tedavisi olmadan önce bunun belirtilerini gözlemlemek gerekmektedir. Geçirilmiş olan bir grip ya da nezle sonrasında yüz ve göz çevresinde ağır baş ağrısı, burun tıkanıklığı, boğaz da ağrıma, koku ve tat alma bozukluğu, ağız kokusu, Genizden ve burundan yeşil sarı renkte bir akıntı, adaptasyon bozukluğu, hafif ateş, halsizlik, başta basınç var hissi, öne eğilirken artan bir yüz ağrısı, çocuklarda ise bu belirtilerin yanı sıra öksürük, iştahsızlık, kusma ve bulantı şikayetleri görülebilmektedir.
Sinüzitten korunma yolları nelerdir?
Sinüzit tedavisi konusunda korunma yollarını aktaralım. Üst solunum enfeksiyonlarının daha fazla yayılabileceği toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri, asansörler ve kalabalık kapalı alanlardan uzak durabilmek ya da buralarda korunabilmek. Yaşadığımız alanları havalandırmak. Bağışıklık sistemini güçlendirecek direncini koruyacak şekilde beslenmek.
Eğer burun eti büyüklüğü, burun kemiğinde eğrilik, alerji ve genzi eti büyüklüğü var ise tedavi ettirmek. Kışın ısıtıcıların yol açtığı kuru havaya maruz kalmamak ve eğer bu tür ısıtıcıları kullanma mecburiyeti varsa da kuruyan havayı nemlendirmek. Yazın ise havuzda derine dalmamak ve başınızı suya sokmamak korunma yollarındandır.
Sinüzit tedavisi nelerdir?
Sinüzit cerrahi ya da medikal yollar ile tedavi edilebilmektedir. Akut sinüzitlerde ilaç tedavisi yapılabilmektedir. Antibiyotiklerin düzenli olarak kullanılması çok önemlidir. Soğuk algınlığı ilaçları, burun spreyleri, alerji hapları, sinüs ve burun yıkama sıvılarının kullanılması gerekmektedir. Sinüs ve mukosel kanalların kapanması sonucunda ise fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi yapılmaktadır.
Sizlerde sinüzite ne iyi gelir konusunda geniş ve ayrıntılı bilgileri ana sayfada yer alan içerikten görüntüleyebilir ya da sitemizde arama yaparak daha geniş kaynaklara ulaşabilirsiniz.
Birçok kişinin başına gelebilecek olası sorunlardan biri olan ve iki gözün arasında, elmacık kemiklerinin bulunduğu noktalarda ve burnun hemen üst tarafında bulunan sinüslerin iltihaplanması sonucu sinüzit dediğimiz hastalık meydana gelir. Bu rahatsızlık, son derece ciddi ağrılara neden olabilir. Ağrı boyutu, astım ve alerji sahibi olan insanlarda çok daha yüksek olabilir. Peki sinüzit nasıl geçer ve tedavi yöntemleri nelerdir? Bu sorunun cevabı için hazırladığımız yazımızda, son derece etkili yöntemleri göreceksiniz. Siz de aşağıda bulunan doğal yöntemleri uygulayabilir ve sinüzitinizi geçirebilirsiniz.
Sinüzit Nasıl Geçer
Sinüzit nasıl geçer denildiğinde bu konuda sizleri detaylı bir şekilde bilgilendirelim.
Sinüzit, bulunduğunuz ortamın havasının son derece kuru olmasıyla daha da ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle öncelikli olarak bulunduğunuz ortamın havalandırılması ve nemlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için ısı kaynaklarının bulunduğu bölgelere bir kase su koyabilir veya buhar cihazı kullanabilirsiniz. Etkisini göreceksiniz.
Grip gibi rahatsızlıklar, sinüzite neden olabilir. Bu nedenle öncelikli olarak gribi geçirmek en doğrusu olacaktır. Bunun için günlük tüketmemiz gereken su miktarını tüketmeli ve bol miktarda C vitamini takviyesi yapmalıyız. C vitamini için en ideal olan yiyecek ise limondur. Limonun bulunduğu bitki çaylarını tüketebilir veya limonu tek başına yiyebilirsiniz. [1]
Edineceğiniz bir burun damlalığının içerisine tuzlu su koyabilir ve bunu burnunuza damlatabilirsiniz. Tuzlu suyun sinüzite son derece iyi geldiği bilinmektedir.
Nefes tıkanıklığına yol açabilen, burnu tıkayarak ağızdan nefes almamıza neden olan sinüzit, bu etkisi ile son derece rahatsız edici olabilmektedir. Eğer tüm bu etkilerini hafifletmek ve geceleri rahat uyumak istiyorsanız, en az iki adet yastıkla yatabilirsiniz. Bu sayede son derece etkisini görebileceksiniz.
Sinüzit ağrılarınız bulunuyorsa ve siz sinüzite ne iyi gelir diye soruyorsanız, doktorunuza bu konuda danışabilir ve ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. Sinüzit, ameliyat ile de geçebilen bir rahatsızlıktır ancak ameliyatın düşünülmesi gereken en son tedavi yöntemi olduğunu söylemeliyiz. Bu konuda sinüzite iyi gelen ilaçlar kullanarak son derece rahatlama sağlayabilirsiniz.
Sinüzit için tüketebileceğiniz birçok bitki çayı bulabilirsiniz. Bunlara örnek olarak zencefil çayını gösterebiliriz. Zencefil çayını limon ile aroma etmek, hem sinüzitinize iyi gelecek hem de içimini daha da kolaylaştıracaktır. Bu bitki çayı, sinüzitinizin yanında, gribe de iyi gelecektir.
Yukarıdaki yazımızda, sinüzit nasıl geçer sorusunun cevaplarını vermeye çalıştık. Bu konuda anlattığımız yöntemler tamamen etkili olacaktır. Eğer son derece şiddetli ağrılarınız varsa veya oldukça rahatsızlık duyuyorsanız, doktora başvurabilirsiniz.