İçindekiler
Kuru Baklagillerin Yararları ve Zararları
Dünyada çeşitli yemek kültürlerine göre kullanımı ve çeşitleri değişen kuru baklagiller, binlerce çeşidi ve içerdiği zengin protein ile sofraların her zaman vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Her mutfak kültüründe bol bol kullanılan bu besleyici ürünler, lif ve protein yönünden faydalı bulunduğu için çok fazla tercih ediliyor. Kuru Baklagillerin Yararları ve Zararları nelerdir?
Tüm dünyada sağlıklı beslenme programlarında her zaman bulunan baklagiller yağ oranları düşük olduğu için de çok seviliyor. Fiyat açısından da bakıldığında birçok gıdaya göre daha ulaşılabilir ve ucuz olan bu muhteşem besin maddeleri, ülkemizin ikliminden dolayı geleneksel lezzetlerimiz olarak da biliniyor. Nohut, fasulye ve mercimek başta olmak üzere her biri ayrı ayrı değerli görülüyor. İnsanlar açısından oldukça rağbet gören bu kuru baklagillerin insan vücudu için gerekli olan bir takım faydaları da bulunuyor.
Baklagillerin Vücuda Yararları Nelerdir?
Öncelikle kalori açısından çok düşük olan bu gıdalar yani kuru baklagiller yüksek besin değeri alarak uzun süre tokluk hissi yaratmaya sebep olduğu için zayıflamak isteyenlerin çok kullanması gereken bir öğün oluyor. İçerdiği protein ve lif sayesinde hem doyurucu hem de sindirime yararlı bir özelliğe sahiptir. Her insanın düzenli olarak tüketmesi gereken gıdalar arasında yer alan baklagillerin, sindirim sisteminin doğru ve düzenli çalışması için çok gerekli olduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. Ayrıca et yememeyi tercih edenler ya da daha az aralıklarla et tüketen kişilerin, protein ihtiyaçlarını karşılamak adına et tüketenlere kıyasla daha fazla baklagil çeşitlerini tüketmesi gerekiyor. Sağlıklı bir yaşam için baklagillerin önemi oldukça büyük.
Baklagillerin Zararları Var Mıdır?
Baklagillerin bilinen ve sorun olarak görülen tek yan etkisi gaz sorunu oluyor. Nohut ve fasulyenin gaz yaparak rahatsızlık vermesinden şikayet eden ve bu sebeple daha az tüketenler için diğer baklagil çeşitleri yardıma koşuyor. Fasulye ve nohuta kıyasla daha az bu sorunların yaşandığı seçenekler ise mercimek, maş fasulyesi ve börülce oluyor.