İçindekiler
Trakeostomi yaptırmayı seçmek önemli bir karardır. Pek çok risk söz konusudur ve kendinizi bir trakeostomiye hazırlamak için elinizden gelen her şeyi yaptığınızdan emin olmanız gerekir.
Trakeostomi komplikasyonları
Cerrahi trakeostomi, üst veya alt hava yolundaki bir tıkanıklığı düzeltmek için uygulanabilen invaziv bir prosedürdür. Bu ameliyat için kesi nefes borusunun duvarında yapılır. Genellikle boğulma durumlarında acil durum prosedürü olarak kullanılır. Kanser tedavisinde de kullanılabilir. Prosedür lokal anestezi veya bir iv veya inhalasyon tekniği altında yapılabilir.
Trakeostomi tüpü trakeal insizyondan sokulur. Cırt cırt veya bağlarla yerinde tutulabilir. Ayrıca düzenli olarak emilebilir veya değiştirilebilir. İnsizyon bölgesinde enfeksiyonu önlemek için hastanın izlenmesi gerekecektir.
Tüp genellikle bir ventilatöre bağlanır. Tüp tıkanırsa kesi yerinde ağrıya neden olabilir. Hasta yemek yemekte ve konuşmakta da zorluk çekebilir.
Trakeostomiden sonraki ilk birkaç gün boyunca kesi yerinin etrafındaki cilt kanayabilir. Bu, tüpün etrafına bir vazelin jöleli gazlı bez sarılarak kontrol edilebilir.
Pnömoni başka bir komplikasyondur. Akciğerler kalın salgılar nedeniyle enfeksiyonlara eğilimlidir. Salgılar tedavi edilmezse tüpü tıkayabilir ve hava yolunu tıkayabilir. Plevra (akciğer zarı) yırtılarak pnömotoraksa neden olabilir. Enfeksiyon sistemik antibiyotiklerle tedavi edildi.
Trakeostomiden kurtarma
Trakeostomi iyileşmeniz sırasında, riskleri ve komplikasyonları anlamak önemlidir. Trakeostomi genellikle güvenli olmakla birlikte cerrahi bir işlemdir ve acil durumlarda komplikasyon riski artar.
Trakeostomi takıldıktan sonra, salgıları kontrol etmeye yardımcı olacak ilaçlar reçete edilebilir. Kesi yerinde enfeksiyonu önlemek için antibiyotikler de mevcuttur. Ayrıca trakeostominizle nasıl konuşacağınızı da öğrenmeniz gerekecek. Cihazla konuşma konusunda uzmanlaşmak biraz pratik gerektirebilir.
Trak tüp uzmanınızın tavsiyelerine uymanız gerekecektir. Bu, daha iyi nefes almak ve enfeksiyonu önlemek için ara sıra maskenizi çıkarmayı içerir.
Ayrıca trakeostominizdeki pansumanı düzenli olarak değiştirmeniz gerekecektir. Durumunuza bağlı olarak, havaya nem katmak için bir nemlendirici kullanmanız gerekebilir. Bu, salgıları inceltebilir ve çıkarılmasını kolaylaştırabilir. Trak tüpünüzü nasıl temizleyeceğiniz ve koruyacağınız konusunda da talimatlar verilecektir.
Trakeostomi açıklığınızın kirlenmesini önlemek için bol giysiler giymelisiniz. Trakeostomi pansumanınızı iki ila üç günde bir değiştirmeniz gerekebilir.
Ayrıca belirli faaliyetlerden kaçınmalısınız. Temas sporları trakeostomili çocuklar için tehlikeli olabilir. Ayrıca trakeostomi ile yutkunmanın daha zor olabileceğinin farkında olmalısınız.
Trakeostomili bir çocuğun bakımı
Trakeostomili bir çocuğa bakmak özel dikkat gerektirir. İster geçici ister kalıcı olsun, uygun bakım ciddi komplikasyonları ve ölümü önleyebilir.
Trakeostomili çocukların her zaman bir bakıcısı olmalıdır. Bu kişi trakeostomi bakımı sağlamak için eğitilmelidir. Çocuğun ihtiyaçlarına bağlı olarak, bir aile toplum sosyal hizmetlerinden veya sağlık yetkililerinden yardım alabilir.
Bakımın ilk haftası ebeveynler için zor olabilir. Bunalmış hissedebilirler, ancak kısa sürede güven kazanacaklar ve çocuklarının ihtiyaçlarını yönetebileceklerdir.
Tedavi ekibi ebeveynlere çocuklarının trakeostomisine nasıl bakacaklarını öğretecektir. Her ebeveyne, çocuklarının ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak için kişiselleştirilmiş bir eylem planı sağlayacaklardır.
Bazı aileler geçici bakım almayı tercih eder. Bu, vasıflı, eğitimli bir bakıcının ebeveynleri işte veya okuldayken çocuklarına bakım sağlaması anlamına gelir. Bazı aileler, Çocukların Özel İhtiyaçları Vakfı aracılığıyla da mali yardım almaktadır.
Çocuk onsuz iyi nefes almaya başladığında trakeostomi tüpü çıkarılacaktır. Bu genellikle tüpün yerleştirilmesinden yaklaşık iki hafta sonradır.
Tüpün boyutu trakeostominin uzunluğuna bağlı olacaktır. Tıkanmadığından emin olmak için trakeostomi tüpünü günde üç ila dört kez kontrol etmelisiniz.